• 20
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dejan usred Beograda gaji banane, otkriva nam kako uspeva:" Imam 500 tropskih biljaka, one su kao deca"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razne biljke gaji, a kaže da samo Kane ima oko 30 vrsta.

  • 20
Dejan Dragićević Foto: Dejan Dragićević/Privatna arhiva

"Ovim poslom se bavite samo ako ga volite", kaže nam Dejan Dragićević iz Rakovice koji od malih nogu uz oca gaji ljubav prema biljkama, a danas ih u svom dvorištu ima na stotine.

Svoju košarkašku karijeru je završio, te je odlučio sa se posveti hobiju koji ga ispunjava.

"Moj otac se bavio ovim poslom i ja sam odmalena to voleo, još kao dete sam kada me odvedu u prodavnicu igračaka, gledao da li ima nešto nalik na biljku i to mi se svidi, tako sam i počeo da se bavim baštovanstvom", priča nam Dejan.

Novih biljaka nikad dosta

"Volim tropske biljke i u kontaktu sam sa ljudima iz raznih krajeva, danas se one mnogo lakše nabavljaju nego pre. Ima vikendicu u Crnoj Gori pa samo premeštam biljke odavde tamo zbog klime. Kad odem na neko putovanje, mene zgrade ne zanimaju, ja samo gledam biljke da vidim koja je specifična", objašnjava za naš portal.

Porodica mu je velika podrška.

"Mi smo porodično svi sportisti, tačnije košarkaši a žena je najuspešnija. Ćerka i sin su mi bili u Americi i tamo se školovali i trenirali, ćerka je ostala a sin se vratio i pomaže mi, ali nije to ta ljubav prema biljkama koju ja osećam, ali svakako imam pomoć i podršku od njih", priča nam.

Razne biljke gaji, a kaže da samo Kane ima oko 30 vrsta.

"Imam razne biljke, većinom tropske i 30 vrsti Kane, i biljke koje su stare 55.godina, svašta tu ima i nekako kada vidite malu biljku, pa kad ona raste kod vas to je zadovoljstvo. One su kao deca, rastu i onda uđu u pubertet", otkriva nam Dejan.

Drvo banane, privlači najveću pažnju

"Imam drvo banane, ono rađa na svake četiri godine a onda se osuši, preko zime je teško da opstane je je potrebna klima dobra, ali ja stavljam razne zaštite i tako je održavam", objašnjava nam Dejan kako gaji bananu u Srbiji.

Za sve obaveze oko biljaka mu je dnevno potrebno oko dva sata, te tako nakon posla istog treba dolazi kod njih kako bi im dao sve da bi bolje cvetale.

Ističe da svaki cvet traje mesec dana, i da je to ciklus koji ide u krug ali on održava kontinuitet.

"Samo da me vidite u kolima, ja sam u njima i uvek neka biljka. Šta da vam kažem, to je velika ljubav. A što se tiče mog dvorišta, već petnaest godina nosi titulu najlepšeg", priča nam kroz osmeh Dejan.

(Telegraf Biznis)

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i "dobrička banana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ranković srbin

    24. maj 2023 | 08:46

    Svaka čast Dejane,nemoj slušati ove novokomponovane građane,koji su iznikli iz opanaka ili bosih nogu,došli u grad i kao da su uhvatili Boga za jaja,ja sam rođen u sred velikog grada,živim mnoooooogo godina u sred velikog grada,od malena sam obožavao da posadim-posejem biljke nekad u dvorište nekada u saksije na terasi,uživam da gledam kako rastu,danas to radi supruga,i uživam u tome.a tebe pratim na raznim tv emisijama,pogotovu na BT programu,hvala ti za izuzetnu edukaciju nepismenog naroda,biljke su izvor života,još nam dolaze i pčele na cvetove,i to u soliteru,predivno,čak i pričamo sa biljkama i pčelicama,i unuka tako vaspitavamo

  • Mujo

    24. maj 2023 | 07:32

    Svaka cast. Vidi se po njemu da radi ono sto voli. Uvek je nasmejan i raspolozen. Neka tako nastavi jos puno godina u zdravlju.

  • Jovana

    24. maj 2023 | 06:11

    Imam ih i ja.Bas lepo izgledaju preko leta.Jos kad rode,pun je ugodjaj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>