• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate ko i kada pregleda hranu, verujete li slepo proizvođačima?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvođač je je dužan da uradi kontrolu hrane pre plasiranja na tržište

  • 5
pijaca voće devojka zena kupovina

Foto: Shutterstock

Tehnologija proizvodnje i bezbednost hrane je priča budućnosti. Od zemljišta na kome se gaje biljke zavisi i njihov hemijski sastav, ali i od načina čuvanja i transporta, i na kraju - prodaje.

Pijace su mesto koje za nas imaju poseban značaj, ne samo kada je teč o trgovini, već je to i mesto za priču, dogodovštine, razmenu informacija, najnovijih vesti, tračeva i saveta.

A da li ste se zapitali ko i na koji način kontrolište namirnice koje tako kupujete?

Često je predmet kontrole voće i povrće, odnosno upotreba pesticida. Pod lupom su naročito oni koji trguju sa hranom životinjskog porekla, budući da je to lakše kvarljiva roba, čija je prodaja strogo regulisana, i to naročito u letnjim mesecima.

Dodatno, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, proizvođač je je dužan da uradi kontrolu hrane pre plasiranja na tržište, a da li je zaista tako? Činjenica je da potrošač nema informaciju ko je i kada uradio kontrolu.

Potrošaču ostaje jedino da veruje trgovcu/proizvođaču da je proizvod bezbedan i da je prošao sve potrebne kontrole i analize u skladu sa Zakonom i bezbednosti hrane.

"U svemu ovome dolazimo do apsurda da trgovac može da kaže "majke mi pregledao sam proizvod" a da mu potrošač poveruje u sve to. Ali opet nadamo se da postoji neki moralni čin i da se zaista uradi sva potrebna analiza i da im je zdravlje i bezbednost potrošača na prvom mestu. Ono sto nama nedostaje su nezavisne laboratorije koje bi potrošni nezavisno sprovele analizu i utvrdili da li se primenjuju svi Zakoni i pravilnici o bezbednosti hrane", kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Organska hrana pijaca povrce Organic vegetable supermarket

Foto: Shutterstock

Saveti kupcima je da ne kupuju hranu kod neregistrovanih prodavaca, kao i da se pridržavaju uslova čuvanja namirnica koji su napisani na deklaraciji.

Procene su, da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti.

Da li ste razmišljali o ovome? Da li verujete da je sva hrana na pijacama poptuno bezbedna? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Teorija zdravlja: Kakva je hrana koju jedemo, ko je kontroliše i kako da tumačimo dekleraciju?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>