• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Paradoks je da su lideri digitalizacije u Srbiji mali": Kako da pomognemo poljoprivrednicima?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Digitalizacija je jedini alat koji nam je prestao u poljoprivredi kako bismo omogućili da nahranimo rastuću populaciju, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 0
Poljoprivreda, inovacije, savremena tehnologija, moderna poljoprivreda Foto: Shutterstock

Konačno su energenti i njihov uticaj na cene hrane i inflaciju stavljene u drugi plan, a sada su sve oči uprte u poljoprivrednu sezonu.

Da li će ona biti dobra?

Vladimir Crnojević, direktor instituta Biosens u okviru Grow up kaže za Telegraf Biznis da je očigledno da imamo dramaične klimatske promene koje imaju posledice na poljoprivredu.

"Postaje sve nepredvidivije. Ove godine imamo poplavu i kišu koja ne prestaje već mesec dana. Teško je i upravo se informacionim tehnologijama i digitalzacijom ljudi bore, zahvaljujući protoku informacija i novim modelima da se prebrode takvi izazovi", kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, osiguranje u Srbiji je na veoma niskom nivou, a to je alat koji bi morao da izađe u susret takvim promenama.

"Da bi se osiguranje implementiralo, važno je poverenje koje se postiče kroz transparentnost. Digitalizacija donosi tu transprarentnost. Ukoliko je neko osigurao parcelu, da osiguravajuće kuće procene stvarnu štetu i da je isplate. To je jedini način da prebrodimo klimatske promene koje će biti još veće u narednih deset godina", kaže nam Crnojević.

Kako se krupni kapital sve više seli u poljoprivredu, pitanje je da li je digitalizacija isključivo vezana za njih, i da li mali proizvođači postaju digitalno pismeniji.

"Paradoks je da su lideri digitalne transformacije mali. Ovi veliki imaju već uvezane sisteme, da li će imati traktor koji ide sam ili ne, to su sitnice. Suština je da mi malog proizvođača koji je do juče bio štap i kanap, povezivanjem sa bankama, državnom urpavom, kroz digitalne sisteme pospešimo proizvodnju i da taj kapicitet podignemo. To nije malo, ako pogledate ogromu površnu, najveći deo je i dalje u rukama malih proizvođača", kađe naš sagovornik.

Grow up Foto: Telegraf.rs

Digitalizacija je jedini alat koji nam je prestao u poljoprivredi kako bismo omogućili da nahranimo rastuću populaciju, a u isto vreme imamo dramatične promene klime, objašnjava on.

Digitalizacija treba da odgovori na te izazove.

Digitalnu platformu koju razvija državni institu Agrosens dat je građanima na slobodno koriščenje.

"Nadamo se da će uvođenjem e-agrara broj korisnika te platforme biti veći", rekao je on napominjući da imamo 450.000 domaćinstava koji ulaze u digitalni sistem.

Prema njegovim rečima, cilj je da u narednih dve godine imamo poptuno digitalizovanu poljoprivredu.

Regionalna agrobiznis konferencija Grow up počela je danas na Kopaoniku a traje do 1. juna.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>