• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od jednog gazdinstva prave 5 da bi uzeli subvencije, sele čitava stada na imanja: eAgrar će rešiti ove boljke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravu sliku o broju gazdinstava dobićemo sledeće godine, kaže ministarka

 • 8
Jelena Tanasković Ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

Foto: Milena Đorđević

Za period od oko četiri meseca, uveden je eAgrar, što bi, između ostalog trebalo i da iskoreni korupciju u poljoprivredi, odnosno zloupotrebe.

Pre svega to se odnosi i na one koji su parčali jedno domaćinstvo zbog subvencija.

"Od jednog realnog gazdinstva naprave četiri kako bi mogli da koriste subvencije. Nema razloga za to, razvijajte jednu jedinicu", reka je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na Grow up konferenciji.

Prema njenim rečima, eAgrar nije završen, ali se razvija čime je uspostavljen prvi korak digitalizacije.

"Usmeravamo poljoprivrednike i dalje šta da rade, kakva dokumentacija je potrebna. Ne može da se ispravlja ništa bez saglasnosti vlasnika. Pravu sliku o broju gazdinstava dobićemo sledeće godine. Nema potrebe da bude  5 gazdinstava u okviru jednog, da se prijavljuje svaki član zbog subvencija - moći ćete da dobijete podsicaj i za 100 hektara", istakla je ona.

Kako je objasnila, više nema potrebe da svi članovi budu nosioci da bi dobili subvenciju, a sama činjenica da su članovi domaćinstva biće dovoljna.

"Nije nezakonito ni da ostanu podeljeni ako to generacijski njima odgovara. Međutim, ukoliko kravu multiplicirate u više gazdinstava nešto nije u redu", rekla je ministarka, a činjenica je da je sličnih slučajeva bilo na terenu.

Osim "pozajmljivanja" priplodnog grla, dešavalo se da sele čitava stada od imanja do imanja, ili da "dele" parcele.

"Rešavaćemo to sigurno. U trenutku kad je država spremna u jednoj godini da izdvoji i 120 milijardi dinara, mora da ima i jasne granice kontrole i da se zna za šta poljoprivrednici koriste da sredstva. Kontrola će biti pojačana", istakla je Tanasković.

Ona je rekla da će eAgrar ukinuti korupciju, objasnivši da svako ko se prijavio na servis, morao je da poravna svoje stanje sa registrom poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

"Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranje Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva", rekla je Tanaskovićeva.

Kako je istakla, "to se nikada do sada nije dogodilo".

"Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti zaista reagovati onako kako naši poljoprivrednici očekuju. Uspeli smo da u periodu od tri do četiri meseca uvedemo eAgrar i digitalizujemo Srbiju", rekla je ministarka.

Organizatori regionalne agrobiznis konferencije na Kopaoniku su Ministarstvo poljoprivrede i Privredna komora Srbije.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  2. jun 2023 | 19:24

  Eagrar je odlična stvar, sada za registraciju domaćinstva treba mesec dana a dok je bilo sve to na olovku trebalo je sedam dana.Ne znam ko je ovde lud.

  41
  5

  Podelite komentar

 • Ja

  2. jun 2023 | 21:06

  Trebalo bi malo i na teren da se izađe,da se vidi ko šta poseduje jer bogati su sve bogatiji jer muvaju na sve strane od subvencija do raznih povraćaja i goriva,pa posle štrajkuju i traže još jer takvima nikad neće biti dosta,kakvih tajkuna ima po vojvođanskim selima to nema ni u Holandiji i sam Ilon Mask bi im pozavideo

  22
  7

  Podelite komentar

 • Dragana

  2. jun 2023 | 19:21

  Prvo nek uplate sad subvencije pa nek onda nesto kaze! Moj otac i dan danas nije dobio, dokle vise?

  21
  2

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>