• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karakačanska i bardoka najugroženije su sorte ovaca: Institut za stočarstvo trudi se da ih očuva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

  • 1
Autohtone sorte ovaca i koza, Institut za stočarstvo Foto: Aleksandar Levajkovic

Karakačanska, bardoka, pirotska pramenka, krivovirska, lipska, svrljiška, sjenička i vlaška vitoroga, autohtone su sorte ovaca, a balkanska i srpska bela su stare vrste koza. Mnogima od njih opstanak je ozbiljno ugrožen.

Očuvanje autohtonih vrsta ovaca i koza značajno je za Srbiju, saglasni su stručnjaci Instituta za stočarstvo, jer su one "važni delovi agrobiodiverziteta, nastali u toku dugogodišnjeg procesa evolucije na određenim biološkim i geografskim celinama, u različitim uslovima ishrane i smeštaja, što je rezultiralo njihovim specifičnostima".

Otpornost na bolesti, izražen materinski instinkt, dug životni vek, dobra adaptilnost na nepovoljne uslove samo su neke od osobina autohtonih sorti ovaca i koza.

Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da su ekspanzija visoko produktivnih rasa u trci za profitom, sa jedne strane, kao i depopulacija sela sa druge strane, doveli do toga da neke vrste postanu ugrožene i njihov opstanak doveden u pitanje.

Kako bi definisali, a potom i očuvali ova grla, stručnjaci Instituta za stočarstvo sproveli su sveobuhvatno ispitivanje kakvo nije rađeno poslednjih 30 godina.

- Rezultati istraživanja pokazali su da postoje genetski autentična grla kod kojih je neophodno raditi na menadžmentu ishrane i napajanja, a postoji i visok nivo genetičkog diveziteta ispitivanih populacija, što je značajan iskorak u definisanju standarda autohtonih rasa i njihovoj konzervaciji. Prvi korak ka tome je njihova morfološka, a potom i metabološka i genetička konzervacija, što je bio i cilj našeg projekta - istakla je dr Dragana Ružić Muslić, naučni saradnik Instituta za stočarstvo.

Autohtone sorte ovaca i koza, Instutut za stočarstvo Foto: Instutut za stočarstvo

Govoreći o tome da li ovaj projekat može spasiti postojeća grla autohtonih sorti i pomoći da ih bude više, rekla je da je istraživanje samo prvi korak u tom pravcu te da veruje da će se uz pomoć odgajivača, koji su veliki entuzijasti i zaljubljenici u svoje životinje, uspeti u tome.

Ružić Muslić je navela da će se na osnovu rezultata koji su dobijeni ovim istraživanjem sugerisati odgajivačima koji su problemi u gajenju ovih vrsta i kako bi trebalo da koriguju ishranu i gajenje ovih životinja da bi se od njih dobio maksimum.

Orijentacija odgajivača za visoko profitabilnim rasama uticala je na njihov biološki opstanak, koji je ugrožen, a neki sojevi su stekli status kritično ugroženih i njihov broj se kreće između 200 i 300 grla.

- Rezultati ovog projekta, koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, ujedno određuju i pravac kojim bi Institut trebalo da se rukovodi u narednom periodu. To je put genomske selekcije koji bi kod autohtonih rasa doveo do formiranja nukleus zapata, a kod kvalitetnih priplodnih grla do povećanja proizvodnih parametara - kaže dr Nikola Delić, pomoćnik direktora za tehnološki razvoj Instituta za stočarstvo.

Kao zanimljiv zaključak istraživanja istaknuto je i to da je ovcama i kozama u Srbiji najviše potrebno bolje napajanje, tačnije - životinje su žedne. Takođe, potrebno im je obezbediti bolju zdravstvenu zaštitu i na kraju poboljšati nutritivni status. Tak kada svi ti uslovi budu ispunjeni, one će dati maskimum produktivnosti.

Danas je objavljen javni poziv za subvencionisanje uzgajanaje autohtonih rasa.

(Telegraf Biznis)

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budimir

    2. jun 2023 | 00:20

    Ne postoje sorte u životinjskom svetu Postoje rase Para to uši a i pogrešno edukujrte čitaoce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>