• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina tvrdi: Rusija prekršila sporazum, blokirala registraciju brodova za prevoz žita

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters

  • 1
ukrajina žito Foto: shutterstock.com

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je danas da je ponovo obustavljeno sprovođenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, zbog toga što je Rusija blokirala registraciju brodova za sve ukrajinske luke.

Ministarstvo je navelo na Fejsbuku da je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu objavio da ne može da sačini plan inspekcijskog nadzora za danas, zbog još jednog odbijanja ruske delegacije da registruje dolaznu flotu za učešće u sprovođenju sporazuma o žitu.

Rusija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters.

Rusija je 17. maja pristala na produženje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora za dva meseca, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Sporazum, otkako je potpisan 22. jula 2022. godine u Istanbulu, omogućio je siguran izvoz više od 30 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz tri crnomorske luke u Ukrajini na globalna tržišta.

Rusija tvrdi da deo dogovora o izvozu ruskih prehrambenih proizoda i mineralnih đubriva nije poštovan i pretila je da neće pristati na produženje sporazuma, a slično se dogodilo i u martu, kada je takođe dogovoreno dvomesečno umesto četvoromesečno produženje koje je bilo planirano.

(Telegraf Biznis)

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    1. jun 2023 | 16:04

    CUJ FASISTI UKRAJINCI ZA RUSE KAZU PREKRSILI SPORAZUM.....HAHAHAHA....DA LI SA VAMA VREDI IJEDAM SPORAZUM ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>