• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li biste bacili mleko kad prođe rok? Supermarketi nagovaraju kupce da koriste njuh zbog provere

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna porodica sa decom baci hranu u vrednosti od 60 funti mesečno

  • 0
Mleko

Foto: Shutterstock

Jedan prodavac odlučio je da ukloni rok upotrebe sa pakovanja mleka, umesto toga ohrabrujući kupce da koriste njuh kako bi procenili da li se ukiselilo.

U pokušaju da smanji otpad, koristiće izraz "najbolje do", pozivajući kupce da kupuju na sopstvenu procenu.

Upozorili su da se oko 490 miliona flaša, vrednih 270 miliona funti, izlije u kanalizaciju u Velikoj Britaniji svake godine, obično zato što je mleku istekao rok upotrebe. Ovo je jednako oko 18 i po boca po domaćinstvu.

Inače, nakon krompira i hleba, mleko je najbacaniji proizvod.

Prosečna porodica sa decom baci hranu u vrednosti od 60 funti mesečno, više od 700 funti godišnje, prema humanitarnom programu za otpad i resurse (VRAP).

Od 2019. godine, prodavci hrane su obavešteni da mleko, jogurt i drugi mlečni proizvodi sada mogu da imaju etiketu "najbolje upotrebiti do", osim ako ne postoji rizik za bezbednost hrane.

Testiranje životnog veka proizvoda od strane VRAP-a pokazalo je da voće i povrće mogu biti dobro za jelo i nakon datuma "najbolje do", kada se čuvaju u optimalnim uslovima.

Za brokoli je utvrđeno da je razlika između datuma "najbolje do" i prvog znaka pogoršanja 15 dana. Za krompir je prošlo 20 dana, a kod jabuka preko 70 dana.

(Telegra Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>