• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta znači plavi dizel ove godine za naše ratare? Na toj meri su insistirali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naši poljoprivrednici insisistirali su na tome da i oni budu, ili korisnici plavog dizela

  • 2
traktor motokultivator Foto: Shutterstock

Poljoprivrednicima su uvedena nova davanja, a poslednja se tiču uvećanja za osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju, odnosno subvencija po hektaru, premija za mleko, kao i podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Kako je rekla ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković za naš portal, biće uveden i takozvani plavi dizel.

On se, podsetimo, odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Naši poljoprivrednici insisistirali su na tome da i oni budu, ili korisnici plavog dizela ili da dobiju povrat novca za upotrebljeno dizel gorivo u vrednosti akciza.

Prema dogovoru poljoprivrednici će dobiti veće subvencije za 9.000 dinara (6000 dinara dizel gorivo + 3000 dinara direktno). Tako će im država ukupno isplaćivati 18.000 dinara za najviše 20 hektara po domaćinstvu.

Neke ranije procene govore da 96.000.000 litara dizel goriva troše poljoprivrednici za obradu 1,6 milionahektara, a učešće dizel goriva u troškovima proizvodnje se kreće od 12-16 posto (izuzetak je šećerna repa).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PN

    12. jun 2023 | 14:51

    Ratarima će teško pomoći i žuti dizel jer sa neba samo nešto pada i odnosi letinu.

  • Ja

    12. jun 2023 | 21:22

    Znači da će da kupe još veće džipove koji troše više i da će još više da preprodaju naftu ,jer bože moj ima se može se sve će to običan radnik da plati,jer ne znam za paora koji ima benzinca u dvorištu,žalosno ali istinito,stvarno bi trebalo inspekcija da obiđe neka domaćinstva barem tu po Vojvodini,mnogo će da se načudi,jer tobože od paorije ne može da se navodno živi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>