• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezonski radnici u poljoprivredi sve manje rade "na crno": Zaštićeni su na poslu, a ide im i staž

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

  • 0
aronija, uzgoj branje aronije Foto: Shutterstock

Sve više sezonskih radnika u poljoprivredi posao obavlja legalno zbog mogućnosti koje nudi Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Poljoprivredna sezona je uveliko u toku, a radnicima, koji su do 2019. godine u većini slučajeva radili "na crno", pomenuti zakon doneo je mogućnost za sezonsko prijavljevanje, čime ostvaruju prava na penzijsko-invalidsku i zdravstvenu zaštitu, za slučaj povrede na radu i profesionalnih bolesti, prenosi portal Agropress.

Poslodavci istuču da je procedura prijave sezonskih radnika u poljoprivredi koja se obavlja elektronski jednostavna i brza, što je, kako kažu, dovelo do povećanja broja sezonskih radnika sa prijavom.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta, tvrde u GIZ-u, uz čiju podršku je ova reforma sprovedena. Iz Poreske uprave naglašavaju da korist od prijave sezonaca u poljoprivredi imaju država, poslodavci, kao i sami radnici.

- Najniža mesečna osnovica doprinosa u 2023. godini je 35.025 dinara, dok je dnevna osnovica za oporezivanje 1.167,50 dinara. Dnevni iznos poreza po radniku iznosi 116,75 dinara, a dnevni iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je 280,20 dinara. Ukupan iznos obaveza po radniku, po danu angažovanja iznosi 420,30 dinara - navode na ovom portalu.

Zakon omogućava da sezonski radnik može da bude i strani državljanin, budući da za ovu vrstu posla nije potrebno pribavljanje odobrenja za rad koje propisuje Zakon o uslovima za rad stranaca.

(Telegraf Biznis)

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>