• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Mačvi žanju ječam, kiše umanjile prinose - rod čuvaju za ishranu stoke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljene visoke temperature do kraja nedelje ubrzaće zrenje pšenice, pa bi žetva, prema prognozama poljoprivrednika, trebalo da počne iduće sedmice

  • 0
Žetva ječma Foto: Telegraf/Dragan Grujić

Prvih sunčanih dana posle dugog perioda nestabilnog vremena poljoprivrednici u Mačvi su počeli žetvu ječma.

- Imao sam hektar pod ječmom i kako nisam puno uložio, a još je predusev bila pšenica pošto prošle godine u proleće nisam uspeo da na toj njivi posejem kukuruz, prinosom sam zadovoljan. Izmerili smo prikolicu i lepo sam se iznenadio što sam dobio 5,5 tona. Samo sam u martu prihranio kanom i drugih troškova nisam imao - kaže Marko Đurić.

Pošto je neizvesno kako će roditi kukuruz, ovaj poljoprivrednik je mudro odlučio da celokupan rod ječma sačuva za ishranu stoke.

- Cena je loša, od 15 do 18 dinara po kilogramu i ne isplati se prodavati. Kad na tavanu imam hrane za ovce i svinje ja mogu da budem miran. Vreme se potpuno promenilo, pa je sigurnije sačuvati ovaj prvi usev koji je stigao jer ko zna šta će da bude do jeseni - dodao je Đurić.

Vladan Đenadić je požeo ječam sa pola hektara i dobio oko 3 tone zrna.

- Kakvo je bilo vreme rod je dobar, ni da se hvali ni da se kudi, a kvalitet je slabiji nego prošle godine iako je primenjena maksimalna zaštita i prihrana veštačkim đubrivima - kaže Đenadić.

Najavljene visoke temperature do kraja nedelje ubrzaće zrenje pšenice, pa bi žetva, prema prognozama poljoprivrednika, trebalo da počne iduće sedmice. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike u poslednjih mesec dana koje su uzrokovale bolesti pšenice, očekuje se manji rod i slabiji kvalitet hlebnog žita, a velika nepoznanica je otkupna cena ovogodišnjeg roda.

(Telegraf Biznis)

Video: Bogu se molimo samo da padavine stanu, inače ode sve: Snimci sa lica mesta poplavljenog područja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>