• 33

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog 5 dinara zarade odustao od berbe višanja i ceo rod poklanja: Ko želi neka dođe i bere koliko mu treba

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ja se neću predomisliti, neka dođu i beru, novac ni od koga neću uzeti", priča Dalibor Vujković

  • 33
visnje-foto-pixabay Višnje / Foto: Pixabay

Zbog niske otkupne cene Dalibor Vujković iz pocerskog mesta Culjković odustao je od berbe višnje oblačinske i preko društvenih mreža pozvao ljude da dođu u njegov voćnjak i besplatno naberu koliko žele.

Sa 400 stabala voćnjaka koja je uspeo da sačuva od bolesti i koja je dobro rodila, po njegovoj proceni, može da se nabere najmanje 5 tona višnje.

- Čim sam objavio da poklanjam višnje krenuli su da se nižu komentari i pitanja. Mnogi nisu verovali da mislim ozbiljno. Objavio sam i broj telefona da ih uverim da se ne šalim. Onda su počeli da zovu i solidarišu se sa mnom i komentarišu kako je tužno i žalosno što je niska cena pa seljak ne može ništa da zaradi. Ja se neću predomisliti, neka dođu i beru, novac ni od koga neću uzeti - kaže Dalibor.

Nesvakidašnju odluku da besplatno podeli višnje doneo je, kaže, lako, u besu i revoltu zbog niske otkupne cena višnje. Dodaje kako je ovogodišnja berba vrhunac agonije koja traje poslednjih osam godina koliko višnja nema dobru cenu, a poslednje dve, uprkos dobrom rodu, imao je velike gubitke.

Sok od višanja, crveni sok, višnje, trešnje Foto: Shutterstock

- Višnja me koštala života. Poslednji put sam pošteno zaradio 2014. godine. Svake godine dosta ulažem, radim i očekujem da zaradim, ali se ništa ne menja. Po ovoj otkupnoj ceni ne isplati se ulaziti u voćnjak. Berač košta 30 dinara, a meni će otkupljivač da plati 35 dinara kilogram. Za 5 dinara neću da berem, bolje da poklonim narodu - ogorčen je Dalibor.

Dosta ljudi se najavilo da će popodne doći da bere višnje za sok i slatko, a Dalibor im je ljubazno objasnio gde se voćnjak nalazi i poručio da su kapije otvorene i ne moraju nikome da se javljaju.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    21. jun 2023 | 21:19

    A na pijacama 200,250 dinara!? Stvarno sramota!!!

  • Goran

    21. jun 2023 | 21:13

    Ovo je zalosno toliki trud u rad ulozen zasta

  • Carica Sveta

    21. jun 2023 | 22:32

    Šteta. Višnje su zdrave, ukusne, izdašne. Šteta je da onaj ko uzgaja zasade nema zaradu. Možda je ovo usamljeni slučaj. Postoje i sušare, sušene višnje su takođe preukusne. U vreme klimatskih promena i vremenskih ekstrema teško je predvideti rod bilo koje kulture. I plašim se da mi odbacujemo olako dobre i rodne sezone. Poželećemo možda jednog dana svo ovo naše blago koje rađa vekovima na njivama u povrtnjacima i voćnjacima. Meni je i dalje u glavi onaj podatak o preostalih 60 žetvi zbog stanja zemljišta. Ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu. Jedine dve zdrave površine su u Kanadi i Rusiji. Osim ako šumski požari na 4,8 miliona km kvadratnih u Kanadi nisu naneli štetu i u tom delu. Neprijatelja je previše. Grad, suša, poplave, olujni vetrovi, mraz, bolesti. I onda rod vredan samog Sunca nema vrednost za onog koji ga je proizveo. Šteta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>