• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Agritech kao budućnost poljoprivrede: Daniele Borgi, ekspert za inovacije, Inovacioni centar Intesa Sanpaolo

Vreme čitanja: oko 5 min.

O primeni napredne tehnologije u agraru nedavno smo razgovarali sa Danijele Borgijem, ekspertom za inovacije iz Inovacionog Centra Intesa Sanpaolo koji je bio gost na Banca Intesa konferenciji "Inovacije i investicije" održanoj na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

  • 0
Daniele Borghi Innovation Center Foto: Promo/ Banka Intesa

Pročitajte ceo intervju u nastavku.

  • Inovacioni centar Intesa Sanpaolo posvećen je razvoju i ispitivanju granica inovacija u različitim industrijama, uključujući i poljoprivredu. Možete li da nam kažete nešto više o specifičnostima rada na projektima u ovoj oblasti?

Naša Intesa Sanpaolo Grupa, kao i Inovacioni centar koji u okviru nje posluje, od 2010. kreirali su nekoliko programa podrške za najperspektivnija hi tech startap preduzeća u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, zahvaljujući kojima su obezbedili veliki broj relevantnih investicionih prilika mladim preduzetnicima i doprineli povezivanju i umrežavanju kompanija u B2B segmentu.

U okviru Inovacionog centra, posebno blisku saradnju imamo sa Sektorom za agrobiznis Grupe, s kojim radimo na sprovođenju brojnih istraživačkih projekata na polju napredne robotike koji svoju primenu nalaze u poljoprivredi.

Na inicijativu kompanije CDP Venture Capital i uz upravljačku podršku kompanije Cariplo Factory, Inovacioni centar je, kao promoter i osnivač, 2022. godine pokrenuo TERRA NEXT: prvi akcelerator za bioekonomiju namenjen inovativnim startapovima i malim i srednjim preduzećima s ciljem da poveže rezultate nauke sa potrebama vodećih kompanija u sektoru. TERRA NEXT je dizajniran tako da u periodu od 3 godine podrži do 30 startapova, "skejlapova" i inovativnih visokoperspektivnih malih i srednjih preduzeća koja su razvila rešenja u oblasti bioekonomije, sa fokusom na nutraceutske proizvode, cirkularne i bio materijale, kao i regenerativnu poljoprivredu.

Osim toga, Neva SGR, ogranak Intesa Sanpaolo grupe osnovan s misijom da obezbedi pristup preduzetničkom kapitalu, usmeren je na osnaživanje italijanske ekonomije kroz razvoj novih tehnologija i ulaganja u rastuće deep tech kompanije koje primenu svojih rešenja nalaze i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

  • Srbija je jedna od zemalja sa najbrže rastućom startap scenom u Evropi. Kako možemo da podstaknemo lokalne startap kompanije da razvijaju inovativna rešenja u oblasti poljoprivrede. Koja su vaša iskustva u saradnji sa međunarodnim startapovima?

I u Srbiji je, kao i u Italiji, poljoprivreda pokretački sektor ekonomije cele zemlje. Nije slučajnost da u Italiji više od 50% startap preduzeća koja posluju u oblasti razvoja i primene visokih tehnologija, poput aeronautike, u fokusu ima implementaciju rešenja u oblasti poljoprivrede. Stoga su, značajni podsticaji za okretanje poljoprivredi kao sektoru u kom postoji veliki prostor za primenu visokotehnoloških rešenja, uz potencijal širenja na tržište koje prevazilazi nacionalne granice, usmereni i na domaće startape.

U skladu sa ovakvim trendovima, Inovacioni centar Intesa Sanpaolo predstavlja referentna tačku za međunarodna startap preduzeća. Osim što, s jedne strane, približava i obezbeđuje primenu naprednih tehnologija koje razvijaju italijanski startapovi stranim kompanijama, s druge strane povezuje i potrebe nacionalnih kompanija sa tehnološkim rešenjima najboljih međunarodnih startapova.

  • Da li primećujete da je korišćenje modernih tehnologija u poslednje vreme zastupljenije u određenim granama poljoprivrede?

Primena tehnologija proširila se na sve oblasti poslovanja u brojnim industrijskim sektorima, a razlike koje se primećuju u njenom prihvatanju rezultat su različitih aspekata koji potiču iz geografskog, kulturološkog ili ekonomskog konteksta.

To znači da svi segmenti moderne poljoprivrede mogu da imaju značajne koristi od inovacija. Na primer, upotreba veštačke inteligencije, napredne robotike, inovativnih materijala i preciznih senzora već sada oblikuje poslovanje u svim fazama u okviru lanaca snabdevanja, bilo od proizvodnje do transformacije, bilo od transporta do distribucije.

Daniele Borghi Innovation Center Foto: Promo/ Banka Intesa
  • Možete li nam dati neki primer o tome kako tehnologija olakšava svakodnevni život poljoprivrednika?

Postoje brojni primeri koji potvrđuju da primena naprednih tehnologija u praksi u mnogim slučajevima olakšava poljoprivrednicima da odgovore na svakodnevne izazove. Uređaji, poput malih, potpuno autonomnih traktora, koji mogu da se kreću i u ograničenim prostorima, a opremljeni su tihim električnim motorima sa velikim brojem obrtaja, mogu i da napajaju mašine bez obzira na to gde se one na farmi nalaze. Zahvaljujući takvim funkcionalnostima, samo jedan radnik, na daljinu, bez prisustva na njivi, može da upravlja flotom od čak do osam traktora. Napredna automatizacija, poput ove, primenjuje se i na robote koji mogu samostalno da obavljaju različite zadatke, kako u oblasti zemljoradnje, tako i u stočarstvu.

Osim toga, razvijene su i napredne, autonomne bespilotne letelice (dronovi), koje ne samo da imaju mogućnost sprovođenja različitih operacija na usevima, već pružaju i pregled i beleže multispektralne snimke koji se koriste u razvoju i korišćenju prediktivnih modela i sistema za precizno upravljanje poljoprivredom.

  • U kojim segmentima poljoprivrede se inovativne tehnologije najefikasnije koriste?

Očigledno je da gotovo da nema oblasti u kojoj nove tehnologije nisu našle prostor za primenu. Njihova ponuda danas je toliko široka da može da pokrije ceo lanac vrednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Zato je važno je da svaki učesnik u njemu dobro proceni segment u koji će da usmeri svoja ulaganja, kako bi što brže ostvario maksumum benefita koje mu ona mogu doneti.

Osim toga, proširivanje polja u kojima se tehnologija usvaja doprinosi optimizaciji u korišćenju resursa u kasnijim fazama proizvodnje, ali i generisanju novih izvora prihoda kroz očuvanje energije i nutrijenata koje se mogu ponovo iskoristiti na farmi ili prodati na tržištu.

Posebno bih istakao sveobuhvatan, strateški značaj koji tehnologije za preradu voda imaju u svim segmentima agrara. Sigurno je da će aktuelne klimatske promene trajno uticati na dostupnost, kontinuitet snabdevanja i kvalitet vode koja se koristi u poljoprivredi, budući da je ona njen naveći potrošač. Upravo zbog toga, primena tehnologije u ovoj oblasti važna je za maksimizaciju mogućnosti za eksploataciju vode iz prirodnih izvora, njenu proizvodnju iz atmosferske vlage, kao i prikupljanje, prečišćavanje i ponovno korišćenje otpadnih voda u najvećoj mogućoj meri.

  • U kom pravcu će se dalje razvijati inovacije u poljoprivredi?

Kako se u poljoprivredi već sada uspešno koriste inovativna rešenja razvijena za industrijsku proizvodnju, u ne tako dalekoj budućnosti možemo očekivati ostvarenje sinergije u korišćenju poljoprivrednih i vazdušno-kosmičkih tehnologija. Ovakva predviđanja ne odnose se samo na aeronautičke proizvode i usluge koje se primenjuju za obradu njiva i nadzor useva, već, prevashodno, na opšte prihvatanje tehnologija razvijenih za proizvodnju hrane u ekstremnim uslovima, poput svemirskih misija, uključujući i duži boravak posade na Mesecu i drugim planetama.

Na ovaj način, olakšaćemo primenu tehnika brzog uzgoja, zahvaljujući kojima ćemo za neke useve moći da ostvarimo i do šest žetvi godišnje. Brz rast biljnih kultura omogućiće i da se ukrštanje i razvoj novih hibridnih vrsta obavlja u značajno kraćem roku. Otvoriće se i prostor za selekciju onih koje se mogu najbolje prilagoditi klimatskim promenama, a njihovo novo seme, samo zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima, moći će da izdrži ekstremne klimatske uslove.

Nauka o svemiru nesumljivo nas uči da biljke negujemo u zaštićenim sredinama, sa strogo kontrolisanim izvorima svetlosti i kiseonika, kao i da vlagu iz vazduha prikupljamo i recikliramo kako bismo potrošnju vode za navodnjavanje smanjili na najmanju moguću meru.

Ovo je samo još jedan od potencijalnih rezultata koji potvrđuju da je pristup razvoju poljoprivrede kroz primenu modernih tehnologija veoma efikasan u pogledu doprinosa održivosti i primeni ESG principa koji su deo šire strategije poslovanja koju naša matična Intesa Sanpaolo grupa sprovodi u cilju ostvarenja pozitivnog uticaja, kako na društvo, tako i na našu životnu sredinu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>