• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dragan je napravio rakiju od jagoda: Da ne bi propala, stavio je u kazan, a za litar traži 50 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za jedan kazan potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce

  • 4
Rakija od jagode Foto: RINA

Ove godine prve jagode su na našem tržištu imale cenu od oko 500 dinara za kilogram, međutim sa pristizanjem sve većih količina cena je polako padala. Takođe, česte padavine u vreme berbe značajno su uticale na kvalitet jagode na otvorenom što je dovelo do toga da se veće količine ovih plodova prerade. Pored džema i likera na jednom imanju u selu Zagorica potekla je i rakija od ovog voća koja je prema rečima našeg sagovornika fantastičnog ukusa.

- Ove godine imao sam malo veću količinu jagoda, a zbog uvoza ovog voća cena je brzo počela da pada i odlučio sam da neku količinu sameljem za rakiju. Odradio sam pripremu kao za dunju ili kajsiju, dodao enzime, kvasac i hranu za kvasce. Dobijena rakija je po meni izvanredna, prijatne veoma intenzivne arome, bez negativnih ukusa, kiseline“, otkriva za RINU Dragan Jovanović.

Kako se rakija od jagoda retko pravi, ali i izuzetnog je kvaliteta, ovaj domaćin iz Zagorice kaže da i cena ovog pića mora biti visoka. Upravo zbog toga se i ne očekuje da će biti mnogo zainteresovanih kupaca.

- Za jedan kazan kljuka potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce. Kad to pretvorimo u novac dolazi se do cifre od oko 400 evra po jednom kazanu, prosečno mi je po kazanu izlazilo oko osam litara rakije od 18 gradi. Računica je prosta, mene košta 50 evra litar“, naglašava Dragan.

Rakija od jagode Foto: RINA

On dodaje da je Za jedan kazan kljuka potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce, čime bi povećao litražu dobijene rakije ali bi smanjio kvalitet. Kako kaže, želeo je da poradi na kvalitetu a ne na kvantitetu.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Nedeljkovići prave prirodne sokove: Pasji trn je najveći hit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    3. jul 2023 | 16:22

    Dobićeš nikad, pa ni tad....

  • FANTOM(68)

    3. jul 2023 | 16:34

    Sa njome možeš ........ ! Sinko i od šljive može se napraviti rakija!? Čuo sam da i u kolektoru za prečišćavanje otpadnih voda ima alkohola u fekalijama. I od bajatog hleba se može dobiti alkoholisanom piće ali nije rakija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>