• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povučeno određeno smrznuto voće: Sumnja se na kontaminaciju hepatitisom A i listerijom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod zdravih ljudi, simptomi su kratkotrajni, i uglavnom uključuju temperaturu, glavobolju, stomačne probleme

  • 0
smrznuto voće, zamrznuto voće Foto: Shutterstock

Krajem juna dogodio se veliki opoziv smrznutog voća širom SAD, o čemu su se oglasili i veliki maloprodajni lanci, rekavši da povlače određena pakovanja.

Razlog? Strah od zaraze hepatitisom A i bakterijom listerija.

Moguće je da je do kontaminacije došlo prilikom same žetve, odnosno na farmi, ali je više verovatno u ovom slučaju da su hemijska sredstva koja se koriste za povećanje plodnosti zemlje bila kontaminirana listerijom.

Dodatno, prema pisanju BBC, nagađa se da su prskalice za navodnjavanje bile kontaminirane hepatitisom A, što se raspršilo po bobičastom voću, koje je potom zamrznuto, što je omogućilo virusu da preživi.

Koji su rizici ovako kontaminiranog voća?

Kod zdravih ljudi, simptomi su kratkotrajni, i uglavnom uključuju temperaturu, glavobolju, stomačne probleme, mučninu i povraćanje.

Ali, zaraza se može odraziti gore kod dece, trudnica, starijih osoba, kao i kod ljudi s kompromitovanim imunim sistemom. Ono što treba naglasiti jeste da ovakve zaraze nisu česte i da nije bilo bolesti povezanih sa povlačenjem smrznutog voća krajem juna u Americi.

Doduše, čak 88% Amerikanaca ne uzima preporučenu dnevnu dozu voća. Stoga, nekada su veće šanse da se okrenu smrznutom voću, koje kombinuju sa kašama, sladoledom itd... Ali, da li su benefiti isti kao i kod svežeg voća?

BBC se poziva na neke studije koje su utvrdile da smrznuto voće ima maltene isti nivo nutrijenata kao i sveže.

(Telegraf Biznis)

Video: Švercovali kokain u bananama: Policija zaplenila više od tone droge u kontejnerima sa voćem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>