• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas ističe sporazum o žitu: Moskva postavila uslove, jedan im je najvažniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU je tražila još nekoliko meseci kako bi ispunila zahteve Rusije

  • 2
ukrajina žito Foto: shutterstock.com

Sporazum o žitu koji omogućava bezbedan izvoz žitarica i đubriva u Crnom moru, koji je prvi put potpisan 22. jula prošle godine i od tada više puta produžavan, ističe danas, a produžetak te inicijative je neizvestan jer Rusija traži ispunjenje uslova koji se tiču ponovnog povezivanja na SWIFT.

Ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT-om, što je Evropska unija prekinula u junu 2022. zbog napada na Ukrajinu, ključni je zahtev Moskve za produžetak sporazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je prošle nedelje u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Moskva dozvoli nastavak sporazuma o crnomorskom žitu na nekoliko meseci, kako bi EU dala vremena da poveže podružnicu Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT-om.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Drugi deo sporazuma koji su potpisali Rusija i UN predviđa deblokadu izvoza hrane i đubriva iz Rusije, a među glavnim tačkama bilo je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT-om, obnavljanje isporuke poljoprivredne mehanizacije i rezervnih delova. Moskva ističe da taj deo sporazuma još nije primenjen.

(Telegraf Biznis)

Video: Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane, ali imaćemo dovoljno žita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. jul 2023 | 09:55

    Доказ да су УН под америчком контролом. И то би требало раставити и поново изградити.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>