• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Litvanija nudi svoje luke za ukrajinsko žito: Pozvali EU da koristi baltičke puteve

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pismu se navodi da bi baltičke luke mogle pomoći u transportu 25 miliona tona žitarica godišnje

  • 1
ukrajina žito Foto: shutterstock.com

Litvanija je pozvala Evropsku uniju da koristi baltičke luke za izvoz ukrajinskog žita nakon suspenzije sporazuma o žitu, jer bi one mogle da budu pouzdana alternativa za tranzit ukrajinskih proizvoda, uključujući žito - navodi se u pismu trojice litvanskih ministara upućeno evropskim komesarima, prenosi Ria novosti.

U pismu se navodi da bi baltičke luke mogle pomoći u transportu 25 miliona tona žitarica godišnje. Litvanija je navodno zatražila od EU i da smanji birokratiju na granici Ukrajine sa Poljskom. Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće da ispune svoja obećanja. Putin je više puta naveo da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla - snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

Nakon prestanka rada Crnomorske inicijative za žito i ukidanja pomorskog humanitarnog koridora, svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatraju se potencijalnim prevoznicima vojnog tereta od ponoći 20. jula i smatraju se uključenim u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Blumberg je ranije preneo da je jedan broj predstavnika brodarstva uveren da posle isteka žitnog ugovora niko "pri zdravoj pameti" neće slati brodove nesigurnim putevima.

(Telegraf Biznis)

Video: Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane, ali imaćemo dovoljno žita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    26. jul 2023 | 15:27

    25 miliona tona??? Ukraina je 2022godine zauzimala 9 mesto po urožaju pšenice u svetu sa 19.5 miliona tona od kojih njima treba 14 miliona tona!!!!! Maksimum koji je ukraina izvozila je 2019 godine 6.1 milion tona, a uvezli iz evrope ( moguće i svoju samo po većoj ceni) tj.Poljske 3.6 miliona toni!!!! Najveći izvoznik žita u svetu je Rusija,koja može da izveze i preko 50 miliona tona,a najveći proizvođač Kina sa 189miliona tona. Sve to ima na netu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>