• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Šteta je 80, 90 odsto": Radosavu za samo par minuta oluja uništila ovogodišnji rod

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Police u vinskom podrumu od ovogodišnje berbe biće prazne

  • 4
radosav milošević, čačak, vinova loza, uništen rod, oluja Foto: Rina

Porodica Milošević iz čačanskog sela Riđage jedna je od retkih na tom području koja se odlučila na uzgoj vinove loze. Njihov vinograd prostire se na površini od hektar ipo u blizini reke Zapadne Morave i služi za ponos domaćinu Radoslavu. Međutim, grad koji je opustošio Srbiju nije zaobišao ni njegovo imanje.

- Mislim da je šteta na rodu, na listu i na samim biljkama negde 80, 90 odsto. Naravno radi se odmah zaštita ne zato da bi se sačuvao rod, jer što se njega tiče on je za ovu godinu završio, odnosno berba je gotova, ali je poenta da se sačuvaju biljke za iduću godinu da ne bi došlo do njihovog sušenja - priča Radosav Milošević.

Iako se na ovom prostorima od davnina gajila vinova loza ovogodišnji grad za samo par minuta sve je uništio, pa će ipak police u vinskom podrumu od ovogodišnje berbe biti prazne.

- Svako zrnce koje je oštečeno ono je izvor bolesti, izvor zaraze i gljivičnih infekcija ili groždjane truleži, tako da i ona zrna koja su ostala cela sigurno će biti podložna toj infekciji - dodao je.

Krupan grad naneo je ogromnu štetu na skoro svim voćarskim i povrtarskim kultarama. Najviše su stradale maline u ariljskom kraju, jer je sad sezona berbe.

(Telegraf Biznis)

Video: Voćnjaci i malinjaci potpuno opustošeni: Evo kako izgleda šteta posle grada u Arilju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    25. jul 2023 | 13:03

    Domacin, vec kad imas toliku plantažu vinograda stavi protiv gradnu mrezu isplati se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>