• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dimići gaje kivi u dvorištu u Pančevu: Jedno drvo daje i do 20 kilograma plodova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko odluči da zasadi kivi mora da pripremi zemlju u jesen, a kivi se sadi u proleće u aprilu kada prođu mrazevi

  • 2

Nikola Dimić iz Pančeva pre 12 godina odlučio je da kupi kivi u rasadniku i zasadi ga u svoje dvorište, jer ova biljka ima bogate i velike listove koji prave hladovinu tokom leta. Posle pet godina, kivi je počeo da daje i svoje prve plodove. Kako Nikola kaže, kivi je višegodišnje listipadno drvo koje raste kao puzavica i treba mu pripremiti mesto gde on može lepo da se razvija.

Za sadnju kivija potrebno je pripremiti zemljište, sam koren ne ide duboko, pošto je puzavica, treba da se pripremiti konstrukcija da bi se usmerio da lepo raste, a može da poraste i do 8 metara visine. Najbolje je do 2 metra, kao što je kod nas. Kada krene puzavica treba ostaviti dva pupoljka, jedan da bude tu kao rezreva ako se prvi polomi. Kada stigne do svoje visine, onda se skida taj drugi pupoljak i kivi nastavlja da raste rekao je Nikola Dimić.

Porodica Dimić u svom dvorištu ima dva drveta kivija. Savet je ako želite više ovih biljaka u svom dvorištu da razmak između njih bude oko 5 metara, naglašava Nikola Dimić, piše portal Pančevac. 

Kivi se orezuje zimi. Sam kivi dospeva za berbu krajem oktobra, početkim novembra, a ako slučajno dođu mrazevi može se obrati i staviti u prostoriju gde su prijatne temperature jer on opstaje i sazreva. Kivi izdržava tempraturu do minus 10 stepeni. U Evropi on uspeva već 50 godina. Najviše se uzgaja u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Španiji kaže naš sagovornik Nikola.

Ko odluči da zasadi kivi mora da pripremi zemlju u jesen, a kivi se sadi u proleće u aprilu kada prođu mrazevi. Ova biljka može da da i do 20 kilograma plodova. U Južnom Banatu često ima jakog vetra, pa naš domaćin objašnjava kako zaštiti biljku od ovih vremenskih uslova.

- Recimo, da se postave vetrobrani ili kao što je ovde kod mene zaštićeno. On ima veliki list i kada duva vetar mogao bi da ga ošteti i to je specifično za nas. Inače u prvoj godini rasta, treba ga zalivati što više pošto njegovo lišće traži vodu, veliko je, a time se hrani i sam plod kivija - objašnjava Nikola Dimić iz Pančeva.

Da je kivi izuzetno zdrav to je već poznato. Ipak, Nikola Dimić ističe da tokom hladnog perioda ne treba jesti više od dva ploda dnevno.

Kivi ima više vitamina od pomorandže dva puta, dobar je za imunitet organizma, treba da ga uzimaju deca koja imaju astmu, dobar je i za starije osobe za zdravlje očiju. To je jedna riznica prevntivnih mera za zdravlje ljudi kaže naš sagovornik.

Kivi je porekom iz Kine, gde je proglašen za nacinalno voće. Treba ga saditi prema zapadu ili prema jugu jer tada najbolje uspeva. Osim što se koristi u ishrani, popularan je I u kozmetici, jer ima svojstva da podmađuje kožu.

(Telegraf Biznis)

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    4. avgust 2023 | 09:25

    U tom istom Pancevu gajimo kivi od 1989. godine. Nama jedna biljka daje prosecno 120-150 kg godisnje.

  • Biljana obradovic

    3. avgust 2023 | 07:51

    Dodjite da vidite kako izgleda kivi star 32 godine u Pancevu .Nikad nije tretiran pesticidima i jos uvek radja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>