• 19

Vreme čitanja: oko 2 min.

Miloš ne može da uđe na svoju farmu: Kuga je svuda oko nas, ovim merama se brane u Mačvi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preventivne mere kojima se Mačva trenutno uspešno brani od virusa afričke kuge svinja trebalo bi, po mišljenju Teodorovića da se pojačaju postavljanjem dezobarijera

  • 19
Mačva, svinje Foto: D. G.

Afrička kuga svinja se širi što zabrinjava stočare u Mačvi, regionu koji je najveći proizvođač svinjskog mesa u Srbiji, gde su svi na oprezu i još se uspešno brane udruženim snagama farmeri, veterinarska inspekcija i lokalna samouprava. Iako su slučajevi zaraze registrovani u komšiluku, u Republici Srpskoj i Sremu, ovde veruju da mogu da spreče širenje opasnog virusa na gazdinstvima i velikim farmama.

Sprovođenje svih preventivnih aktivnosti se dnevno analizira u lokalnoj samoupravi. Svako gazdinstvo je putem flajera informisano o virusu afričke kuge i posledicama zaraze, a putem lokalnih medija se redovno upućuju apeli i upozorenja da se primenjuju preventivne mere koje je propisala veterinarska inspekcija.

To se, ističe Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić, naročito odnosi na mala gazdinstva, dok su veliki farmeri koji tove više stotina svinja u turnusu ili imaju farme krmača i prasadi, ozbiljnije shvatili opasnost od širenja virusa.

- Zatvorili smo nelegalne pijace, a na stočnoj pijaci u Bogatiću su preventivne mere podignute na najviši nivo i veterinarski inspektor prate promet stoke. Na dnevnom nivou kontrolišemo deponije na kojima se odlažu uginule životinje, uzimaju se uzorci krvi i rade analize na virus afričke kuge i do sada su svi bili negativni. Kontrolišemo područje pored Drine i Save zbog divljih svinja koje su prenosioci virusa - rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Miloš Teodorović, farmer iz Salaša Crnobarskog ističe da na njegovu farmu ne može da se uđe, a poštuje i druga uputstava koje su izdale Uprava za veterinu i veterinarska inspekcija koja obavlja redovni nadzor gazdinstva. On godišnje tržištu isporuči najmanje 1500 tovljenika, a u ovom trenutku na farmi ima 400 svinja koje bi za dvadesetak dana trebalo da isporuči klanici "Đurđević".

- Zabrinut sam jer je virus afričke kuge svuda oko nas. Kad prodam ove tovljenike novi turnus ću zatvoriti tamo oko Nove godine. Veliki je rizik sada ubacivati novu prasad u tov iako još nema zaraze u našem kraju, pa ću sačekati da vidim kako će da bude u naredna dva do tri meseca - kaže Teodorović.

Preventivne mere kojima se Mačva trenutno uspešno brani od virusa afričke kuge svinja trebalo bi, po mišljenju Teodorovića da se pojačaju postavljanjem dezobarijera na graničnom prelazu prema Republici Srpskoj, na mostu u Sremskoj Mitrovici, kao i na prometnijim saobraćajnicama u okolini.

- To košta, ali je jeftinije od štete koja bi mogla da nastane ako bi se uništio stočni fond koji će se teško obnoviti - dodao je Teodorović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VUK

    2. avgust 2023 | 15:49

    E moji seljaci/poljoprivrednici nemojte da nasedate na globalisticke planove i uvete. Oce da nam uniste privredu da bi nam poturili gmo.

  • Tina

    2. avgust 2023 | 15:51

    Ma kakva africka kuga. Severna hemisfera Afrike ne gaji svinje, tamo je Islam. Sve smisljeno za unistenje hrane i izazivanje gladi, dizanje cena.

  • panic

    2. avgust 2023 | 18:57

    cista laz i prevara pa ovi idu bezveze kao spricaju po zemlji njih troje sa strane stoji puse cigare oni gumene cizme nikakva zaštita kada izadju iz tog područja tako je bilo i za vakcine covid 19 samo korona pazite se a sada ti sto su najvise pricali nabili glave u zemlju ko nojevi i kazu pa morali smo tako nam naređeno b8lo ali su naplatili to sto su lagali tako i ovi krmci sto sada rade a znaju da nista ne rade

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>