• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija otkriva: Kravlje mleko je bolje od biljnih alternativa, poput ovsenog mleka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kravlje mleko sadrži 8 grama proteina po porciji, dok biljni napici sadrže, u proseku, samo 2 grama proteina

  • 4
Mleko od ovsa, ovseno mleko Foto: Shutterstock

Industrija biljnog mleka (napitka) je u procvatu, a "nova" mleka se, čini se, pojavljuju svuda - od klasičnog bademovog, sojinog i ovsenog, pa do mleka na bazi pistaća, lešnika, indijskog oraha, pirinča ili čak - graška.

Opcije su beskrajne. Ali, prema podacima predstavljenim 24. jula na konferenciji Američkog društva za ishranu u Bostonu, malo koja od ovih alternativa može da se poredi sa kravljim mlekom, u pogledu ishrane i nutritivnosti.

Ovi podaci još uvek nisu zvanično objavljeni.

Doktorka Abigejl Džonson, koja istražuje ishranu na Univerzitetu u Minesoti, rekla je da postoji "toliko" varijabilnosti u nutritivnom sadržaju nemlečnih proizvoda.

Ona smatra da takvi napici doživljavaju bum zbog ukusa i osećaja u ustima, kao i drugih svojstava (npr. popularnost kod vegana), ali ne toliko zbog nutritivnih vrednosti koje bi bile komparativne sa onima u kravljem mleku.

Naučnici su, naime, analizirali prehrambene oznake za 237 proizvoda biljnog porekla, od 23 različita proizvođača. Ali, samo 28 napitaka bilo je uporedivo sa kravljim mlekom, ili čak bolje, kada su u pitanju vitamin D, kalcijum i proteini.

Ovseno mleko je, recimo, biljno mleko koje je najčešće obogaćeno kalcijumom i vitaminom D — 76% analiziranog ovsenog mleka sadržalo je obe hranljive materije. Drugoplasirani su bili sojino i bademovo mleko.

Ali, "biljno mleko" kao kategorija bilo je veoma promenljivo. U globalu je imalo manje proteina nego kravlje mleko – i to je, kako kaže Džonsonova, poznata činjenica.

Kravlje mleko sadrži 8 grama proteina po porciji. Sojino mleko je obično ekvivalentno tom procentu proteinima (najpribližnije), ali druga biljna mleka sadrže u proseku samo 2 grama proteina.

Neki stručnjaci su, međutim, skeptični prema nalazima ove studije. Dr Kristofer Gardner, direktor Centra za istraživanje dijebetesa u Stenfordu, rekao je za CNN da je "tvrdnja da je kravlje mleko nutritivno superiornije - izmišljotina".

- Nijedno biljno mleko nema holesterol, sva imaju veoma nizak nivo zasićenih masti, a neka od njih imaju vlakna. Plus, mleko ima holesterol i zasićene masti, a nema vlakna, što može učiniti da biljni napitak bude bolja varijanta za neke ljude - tvrdi on.

Ljubitelji ovsenog mleka, dakle, još uvek ne moraju da očajavaju. Iako biljne opcije oskudevaju izvorima proteina, vitaminom D i kalcijumom, u odnosu na kravlje mleko, ne morate da ga zamenite - ako to ne želite.

Stručnjaci nisu toliko zabrinuti za proteine, jer većina Amerikanaca dobija "dovoljno proteina" kroz regularnu ishranu, dodala je profesorka Abigejl Džonson.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>