• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nišlije napravile prvog domaćeg robota za košenje trave: Može i da ore, kopa, bere voće...

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Agar će se naći u prodaji na domaćem tržištu do kraja godine

  • 3

Danas je kosio travu na Gradskom polju u Nišu, ali robot Agar, koji su izumeli i napravili stručnjaci niške firme „Koming“ i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu moći će da obavlja skoro sve poljoprivredne poslove – moći će da ore, sadi, prska, navodnjava, bere voće.

Prema njegovim rečima, Agar će moći da bere jagode, a za par sekundi robotska platforma moći će da se prilagodi i podigne, tako da njegova ruka može da dohvati jabuke, šljive ili drugo voće na visini od dva metra.

Pri tom će robot iz Niša, za razliku od drugih koji sada kod nas mogu da se kupe, moći da se koristi i na brdovitim i strmim planinskim terenima jer je konstruisan tako da može da se prilagodi nagibu od čak 40 stepeni.

Ivan Simonović iz firme "Koming" kazao je da su košenje trave odabrali za demonstraciju mogućnosti Agar jer je to najteža operacija, a ukoliko je bude uspešno savladao, moći će bez problema da obavlja i ostale operacije.

„Agar bi trebalo da jedan hektar pokosi za pet, šest sati i to bez prisustva čoveka. Konstruisan je tako da može da radi 24 sata bez prestanka i pri tom ljudi ne moraju da stalno upravljaju njime“, istakao je Simonović.

Agar će se, prema Simnovićevim rečima, naći u prodaji na domaćem tržištu do kraja godine, a očekuje se i prodaja na svetskom tržištu, nakon poljoprivrednog sajma u Hanoveru.

„Ovo je proizvod namenjen za manja i srednja gazdinstva, jer veće površine zahtevaju veće mašine. Biće i cenovno pristupačan manjim i srednjim gazdinstvima. Roboti koji se sada prodaju u svetu su puno skuplji", istakao je Simonović.

Simonović je istakao da je univerzalna robotska platforma kompletno nastala u Nišu i rezultat je rada sedmoro zaposlenih u "Komingu", desetak zaposlenih na Mašinskom fakultetu i podrške Naučno-tehnološkog parka.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Raneđelović je podsetio da je firma "Koming" uz podršku NTP-a dobila i finansijsku pomoć Fonda za inovacionu delatnost i sredstva programa StarTech koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Ranđelović je rekao da je za razvoj univerzalne robotske platforme "Koming" od Fonda za inovacionu delatnost dobio 300.000 evra, a posredstvom programa StarTech nešto manje od 100.000 evra.

On je podsetio da su stručnjaci „Kominga“ pre Agara izradili Šeparda, robota za čuvanje ovaca.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna M

    9. avgust 2023 | 09:49

    Srbi su inače intelegentan i pametan narod , a to se vidi po mnogim ostvarenjima što u istoriji što u današnje vreme vidi jer samo koliko zlatnih medalja ima osvojenih u modernoj tehnici , znanju iz matematike , hemije , fizike itd. naših djaka i studenata. Bravo za ovako lepe vesti i ostvarene izumitelje ovako lepih i korisnih ostvarenja

  • Mihajlo

    9. avgust 2023 | 10:50

    Svaka cast! Samo napred!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>