• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maštoviti mesar: "Tom i Džeri" šnicla je novi hit u Zagrebu, a evo koliko je teška i koja joj je cena

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odrezak junećeg buta sadrži butnu kost sa koštanom srži, kao i šest okolnih mišića

  • 0
odrezak Foto: Shutterstock

Ko je bar jednom pogledao epizodu popularnog crtaća Tom i Džeri (Tom & Jerry), nije mogao da mu promakne ogroman mesni odrezak oko kojeg se bore dva glavna junaka, sa buldogom Spajkom, psom kojem su stejkovi poseban delikates.

Premda smo tu šniclu do sada viđali samo u ovom crtaću, od sada ćemo moći i da je kupimo i probamo, i to zahvaljujući kreativnom mesaru iz zagrebačke Dubrave, Petru Berislavu Bašljanu.

On je, naime, u ponudu svoje mesare Bašljan uvrstio šniclu "Tom i Džeri", a na društvenim mrežama su osvanule i prve fotografije ovog impresivnog komada mesa, koji može nahraniti više ljudi odjednom.

O Petru i šnicli nedavno je pisao Jutarnji.hr, koji je podelio i prve fotografije.

Šnicla "Tom i Džeri" je napravljena od celog junećeg buta, a oko središta s prepoznatljivim kružnim komadom butne kosti sa koštanom srži raspoređeno je šest okolnih mišića.

Upravo zato nije poznat po mekoći, jer sadrži mišiće koji su neprestano bili u upotrebi, a međusobno se razlikuju po teksturi i tvrdoći odnosno gipkosti. Tako će npr. ruža, šol i orah uvek biti mekši od frikandoa, a razlikovaće se i u ukusima.

Kada je reč o mesnom komadu "Tom i Džeri", budući da se sastoji od nekoliko različitih komada mišića, mnogi umeju da ga iseku na pojedinačne komade, ali poseban je doživljaj, posebno ako se okupilo veće društvo, da se takav golemi odrezak ispeče u komadu.

Pritom je izrazito važno nabaviti komad koji je dobro prošaran masnoćom. Kod pečenja se preporučuje često okretanje, na svakih minut, minut i po, kako bi se svi delovi podjednako ispekli.

Jedan komad u proseku ima 3,5 do 4 kilograma, a seku se debljine dva do tri prsta. Budući da je reč o odležanim komadima mesa, ove šnicle su namenjene pečenju na grilu, za veće društvo. U ponudi je trenutno wet aged steak (mokro zrenje), što znači da je ceo but prvo visio desetak dana u komori, a potom je izrezan na odreske debljine dva do tri prsta, koji su vakumirani i dodatno su odležali još najmanje desetak dana.

Takav jedan stejk košta 25 evra po kilogramu. Ostale butove Bašljan je stavio u komoru za suvo odležavanje, gde će odležati najmanje 42 dana, a za njih još nije formirao cenu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>