• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Strip-till - Održiva agrarna praksa koje se primenjuje i na našim njivama

Vreme čitanja: oko 5 min.

Regenerativna poljoprivreda jedna je od najvažnijih globalnih inicijativa kompanije Nestlé koja za cilj ima unapređenje zdravlja zemljišta, zaštitu biodiverziteta i očuvanje životne sredine

  • 2
Branimir Popov Foto: Promo/ Nestlé, Boško Karanović

Nastavljajući putem regeneracije, kompanija je u program uključila lokalne uzgajivače suncokreta, koji u uzgoju ove važne sirovine koriste specijalnu tehniku plitke obrade – strip-till. O samoj tehnici, kao i dobrobitima primene regenerativnih principa u poljoprivredi, pričali smo sa Branimirom Popovim iz firme Prime Trinity iz Vršca, koja je zadužena za implementaciju strip-till-a i obučavanje lokalnih poljoprivrednika o ovom za njih novom pristupu obrađivanja zemljišta.

  • Nestlé je nedavno u polju suncokreta u selu Kumane nadomak Novog Bečeja predstavio širenje programa regenerativne poljoprivrede i na lokalne proizvođače suncokreta koji ovu biljku već obrađuju strip-till Možete li nam reći šta ona tačno podrazumeva i kakvu ulogu u svemu tome ima Prime Trinity?

Strip-till podrazumeva minimalnu obradu tla, odnosno plitko oranje, kako bi se očuvalo zdravlje zemljišta i u njemu se zadržale velike količine organske materije. Ova tehnika zemlju čuva i od erozije, a semenu je omogućen bolji kontakt sa zemljom koja mu je izvor hrane i vode. Firma za koju ja radim, Prime Trinity, integrator je ovog projekta i mi smo zaduženi za neposrednu implementaciju ove tehnologije obrade na parcelama, sprovođenje setve i nadgledanje projekta na godišnjem nivou, dok istovremeno obučavamo buduće korisnike strip-till tehnologije, u ovom slučaju agronomski tim kompanije Raca d.o.o. Kako je u pitanju jedna od regenerativnih praksi, a Nestlé je kompanija koja je našoj zemlji predstavila program regenerativne poljoprivrede, logično je došlo i do lepe saradnje sa njima.

  • Koje su prednosti primene strip-till tehnike obrade tla za poljoprivrednike i kako ona doprinosi zaštiti životne sredine i očuvanju poljoprivrednog zemljišta?

Izdvojio bih dve ključne prednosti korišćenja strip-till tehnologije obrade zemljišta:

Ekonomske koje se pre svega ogledaju u drastičnoj racionalizaciji troškova koje savremena konvencionalna proizvodnja ratarskih useva iziskuje. Umesto 50, potrošnja je svega 14–15 litara dizela po hektaru do trenutka setve. Broj motočasova rada mašina je do 80% manji, što znači da jednom kupljen traktor umesto predviđenih 5 godina i 8000 motočasova rada, sada iste motočasove rada postiže za 12–15 godina. Uz to, jedan operater može u potpunosti upravljati znatno većom površinom nego što je to slučaj sa konvencionalnom obradom, a efikasnije se borimo i protiv korova. Ono što je sa ekonomske strane možda i najvažnije jeste značajno umanjenje primene PK đubriva, uz zadržavanje istih prinosa. Danas, sa 50% manjom normom PK đubriva u strip-tillu postižemo identične efekte kao na parceli koja se konvencionalno obrađuje sa primenom 100% količine istog đubriva.

Društveno-odgovorne jer kroz očuvanje zemljišta mi čuvamo životnu sredinu, tako što zemlja obrađena korišćenjem ove i sličnih održivih agrarnih praksi emituje daleko manje gasova sa efektom staklene bašte. U decenijama pred nama, ovo će biti ključno za postizanje klimatske sigurnosti, ali i one koja se tiče snabdevenosti hranom, što je jedan od najvećih izazova koji očekuje celu planetu u ne tako dalekoj budućnosti.

Foto: Promo/ Nestlé, Boško Karanović
  • Obrada zemljišta u trakama predstavlja jedan od principa regenerativne poljoprivrede, koja se, zahvaljujući naporima kompanije Nestlé, već treću godinu zaredom sprovodi u našoj zemlji. Da li ona predstavlja uspešan recept za obnavljanje ispošćenih srpskih oranica i da li možemo očekivati da će u budućnosti postati redovna praksa u domaćem agraru?

Posmatrano iz ugla farmera, smatram da neće svi implementirati ovu praksu u narednim decenijama. Međutim, oni koji se odluče na taj korak na vreme biće oni koji će preživeti tranziciju koja nam se sprema. Odgovorne kompanije poput Nestlé-a na vreme su ovo prepoznale, svesne da će u ne tako dalekoj budućnosti snabdevenost kvalitetnom hranom biti veoma važno globalno pitanje, te je uvođenje regenerativnih praksi na domaće njive nešto što nas iz struke posebno ohrabruje.

Posmatrano iz ugla zajednice i postavljenih klimatskih ciljeva do 2050. godine, biće neophodno sprovesti dodatne održive mere u obrađivanju, kako bi se degradacioni procesi zaustavili, a obnavljanje zemljišta konačno započelo. Akcenat će biti na biološkom pristupu u kombinaciji sa sistemima obrade poput strip-tilla i no-tilla. To praktično znači da će značajno mesto zauzeti strip-till u kombinaciji sa pokrovnim usevima (takozvani regenerativni strip-till) i biološkim preparatima, uz sve veća ograničenja primene mineralnih đubriva i pesticida. U skladu sa tim, samo spremni i edukovani farmeri će opstati.

  • Šta je presudno uticalo na to da Prime Trinity sklopi partnerstvo sa Nestlé-om kao najvećom prehrambenom kompanijom na svetu?

Nestle kao najveći svetski proizvođač hrane je konkretnim primerom i otpočinjanjem ovog projekta pokazao šta znači društvena odgovornost. Kao i za sve u životu, tako i za projekte – ako želite da uspete, morate sastaviti najbolji tim koji je sposoban da projekat uspešno realizuje. Naše desetogodišnje iskustvo, više od 4,000 hektara koje smo obradili od Vranja, preko Čačka i Kladova, sve do Subotice, prikupljeni i obrađeni podaci o efektima strip-till sistema obrade kako u sušnim, tako i u kišovitim godinama, i sa različitim tipovima zemljišta nas je tehnički kvalifikovalo za obavljanje ovog kompleksnog projekta.

Takođe, verujemo da se našim partnerima iz kompanije Nestlé dopao i naš agilan pristup rešavanju problema, kao i sposobnost osmišljavanja novih projekata u oblasti regenerativne poljoprivrede o kojima će se tek pričati.

  • S obzirom na to da ste u slobodno vreme Vi i Dr Agro, možete li nam reći da li možemo očekivati neki novi video posvećen temi regenerativne poljoprivrede na Vašem Jutjub kanalu i koliko je zapravo važno na jedan inovativan način obrazovati poljoprivrednike u našoj zemlji o ovoj temi?

Svakako, ove godine ćemo imati veliki projekat na nekoliko hiljada hektara u različitim sistemima obrade (strip-till, regenerativni no-till, regenerativni strip-till). Planiramo sistematsko snimanje i praćenje tokom cele sezone 2023/2024, pa će u skladu sa tim Dr Agro dobiti potpuno novu dimenziju. Verujemo da će sezona 2023/2024 vratiti Dr Agro vlog na mesto koje je imao davne 2017. godine, kada je prvi krenuo sa promovisanjem ove tehnologije u zemlji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>