• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijavili za subvencije proizvodnju pšenice, a na parceli šuma: Kreće kontrola poljoprivrednika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podaci o pirjavljenima za subvencije su pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo

 • 9
POMORAVLJE KUKURUZ SETVA SETVA KUKURUZA

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koja su se prijavila za subvencije kroze eAgrar počeće sutra, najavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je Tanjugu rekla da su podaci koji su do sada stigli pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo.

- Prvi rezultati koje smo dobili nisu optimistični. Iskreno smo se svi nadali da će toga biti mnogo manje nego što jeste i sa sutrašnjim danom mi krećemo u teritorijalne kontrole, kako bi videli šta je to što su ljudi prijavili kroz eAgrar, a šta je snimak pokazao. Da vidimo gde su neslaganja -  kazala je Tanaskovićeva.

Ona je pokazala knjigu gde se jasno vide neslaganja koja su uočena do sada.

- Ovde je svaki slučaj pojedinačno, i jasno se vidi šta je to što je prijavljeno u eAgraru, a šta je na snimku. Neretki su slučajevi da je prijavljena parcela da se obrađuje neka kultura, na primer pšenica, kukuruz, ili šta god, a da je na snimku na toj parceli šuma. Neretko je slučaj da imamo i objekat na toj parceli koji je nelegalno izgrađen, jer je to poljoprivredno zemljište - objasnila je Tanaskovićeva.

Prema njenim rečima, država je sada po prvi put u mogućnosti da proveri podatke koje je pojedinac dao kada se registrovao u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Ona je naglasila i da se za poljoprivredu izdvaja veliki iznos u budžetu i tu zato mora do postoji kontrolalo, kako bi se ta sredstva koristila adekvatno.

- Kad dajete subvencije koje su sa nekih 6.000 dinara porasle na 18.000 dinara u ovoj godini, a imate zahtev i da idu na 300 evra vi morate da pojačate kontrolu i da tačno znate kome dajete, kao i za koju kulturu dajete koliko - naglasila je Tanaskovićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je država povećala ratarima subvencije, ali da je preko eAgrara utvrdila, putem satelitskih snimaka, da su podnete lažne prijave za subvencije za čak pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju, ili za oko 80 miliona evra. Kazao je da je najmanje 20.000 ratara koji su podneli lažne prijave i dodao da je to tek početak u otkrivanja zloupotreba subvencija u poljoprivredi.

(Telegraf Biznis)

Video: Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane, ali imaćemo dovoljno žita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ISTINA

  15. avgust 2023 | 15:32

  Subvencije trebaju biti na proizveden usev ili stoku jer mnogi poseduju zemlju a ne oru i ne seju.

  7
  2

  Podelite komentar

 • Lapovo

  15. avgust 2023 | 17:32

  Krajnje vreme je bilo .

  5
  0

  Podelite komentar

 • Skids

  15. avgust 2023 | 16:48

  Prekontrolišite i one po opštinama što daju Subvencije oni najviše Muljaju

  5
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>