• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Polka raste kao iz vode, nju berem do decembra": Slavko ima zasade malina koji rađaju najduže od svih

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada bude i više od dve tone "crvenog zlata"

  • 0
Kolač od malina Foto: Shutterstock

Iako je sezona malina u većini srpskih sela koja se smatraju prestonicama "crvenog zlata" uveliko prošla, oni voćari koji su rešili da posade sortu "polka" - još uvek imaju šta da uberu i prodaju, doduše po nižoj ceni.

Polka se dosta razlikuje od standardnih sorti koje se mogu uočiti u domaćim malinogorjima. Upravo nju je posadio pribojski malinar Slavko Prijović, koji i sada ima šta da ubere.

On ima malinjak u rodnom selu, Ravan u Her Golešima, međutim, pošto radi kao taksista u Priboju, uzeo je u zakup i parcelu u prigradskom naselju Mramorje, pored Lima, kako bi u slobodno vreme, i tu mogao da uzgaja "crveno zlato", i da obavlja berbu nešto ranije.

- Parcelu pored Lima sam zakupio pre 5-6 godina i posadio sortu "vilamet", postavio i stubove i žicu, nabavio sistem za navodnjvanje, ali, nije išlo. Zasad je već druge godine počeo da se suši, a u međuvremenu sam čuo da postoji sorta maline koja stiže kasnije i da se bere najmanje tri meseca. Uzeo sam sadnice, one se sade ređe od "vilameta", na pola metra u red, ne treba žica, ne trebaju stubovi, samo podveza pred berbu, To je sorta "polka" - kaže Prijović.

U njegovom malinjaku još uvek ima zrelog roda, a neke maline su prošle godine čak bile u fazi cvetanja i tokom zime, bez obzira što su znale da se nađu i pod snegom.

- Ovde sam znao da berem maline i predajem hladnjači do početka decembra - tvrdi Prijović i dodaje da je u svom malinjaku nalazio i po 2,5 tone "crvenog zlata".

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>