• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spava se na slamarici i jede proja: Biljana se bavi seoskim turizmom, gosti traže da spavaju u kući iz 1822.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Trudim da rudničko-takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu, pravim šnearu, gibanicu, sarmu, pasulj..."

  • 0

Seoski turizam nikad nije bilo razvijeniji u Srbiji, ali meštani na planini Rudnik  kod Gornjeg Milanovca bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dve decenije, dok čak ni korona nije "poterala" mnoge baš u ruralna područja. Željni mira i tišine mnogi putnici namernici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva - Čuvarkuća. Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

"Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da, kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822. godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti", kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja.

Iako se letnja sezona polako primiče kraju, za Biljanu odmora nema, jer samo što je ispratila jedne goste, odmah stižu novi. Ova domaćica nadaleko je poznata po spremanju odlične domaće hrane.

"Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala, kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da rudničko-takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu. Prirodne lepote planine Rudnik, ali i tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare neizostavna je na našoj trpezi, kao i mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje.

Kada je reč o slatkim poslasticama, uvek je prisutna šneara, ali i torte poput Gabon, za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više", kaže Biljana za RINU.

Dvorište koje je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše s pravom nosi taj epitet, jer Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje, dodavajući mu stalno neke novine.

Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom, borova i hrastova šuma, staze zdravlja, ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju i učinili sebe vidljivim na turističkoj mapi Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>