• 15
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stiže novi skok cena na jesen: Srednja klasa će moći samo da "sanja" o maslinovom ulju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španski sektor maslinovog ulja trenutno se bori sa sve većom zabrinutošću i u pogledu dostupnosti u narednim mesecima

  • 15
maslinovo ulje Foto: shutterstock.com

Španske vlasti alarmiraju zbog cena maslinovog ulja, koje nastavljaju da rastu, i koje bi na kraju mogle da ovaj mediteranski proizvod pretvore u „gurmanski (luksuzni) proizvod“, objavio je list El Mundo, pozivajući se na izvore u Ministarstvu poljoprivrede.

Maslinovo ulje iz Andaluzije skočilo je na 8,20 evra po litru prošle nedelje, što je najviša cena ikada zabeležena za špansko maslinovo ulje, prema podacima Minteka; to je povećanje od 115% u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, skok cena se nastavlja. „Tržište uzima zdravo za gotovo to što će cene nastaviti da rastu, barem do kraja godine“, navodi se u saopštenju, dodajući da se očekuje da kako će cena ekstra devičanskog ulja do jeseni dostići 10 evra po boci.

Cene maslinovog ulja na policama u brojnim španskim supermarketima već su porasle na 8,50 evra po litru, što ga čini gotovo nepristupačnim za domaćinstva srednje klase, navodi se u saopštenju.

Španski sektor maslinovog ulja trenutno se bori sa sve većom zabrinutošću i u pogledu dostupnosti u narednim mesecima, nakon teške suše koju Španija doživljava od prošlog leta.

U poljoprivrednoj godini 2022-2023, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji se više nego prepolovila na 675.000 tona, što predstavlja pad od 54,7% u odnosu na lane. To je učinilo trenutni obim proizvodnje zemlje najgorim do sada u ovom veku, piše list El Mundo, pozivajući se opet na podatke Ministarstva poljoprivrede.

Julski izveštaj španske vlade takođe je otkrio značajno smanjenje zaliha.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    21. avgust 2023 | 11:15

    Pa u Srbiji je još skuplje!!! Al' mi smo eklnomski tigar mi možemo sve da izdržimo samo neznam dokle!!!?

  • Mi

    21. avgust 2023 | 11:27

    Kod nas je sve duplo skuplje .Mi smo najnapredniji sa cenama .Katastrofa kolika su poskupljenja u zadnjih godinu dana. Sve je bez kontrole.

  • Vodolijax........

    21. avgust 2023 | 11:22

    A kod nas u marketima i po 20 evra njihovo ulje......eto koliku maržu uzimaju.......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>