• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klanice privremeno obustavile otkup tovljenika u Mačvi: Oko 15.000 dostiglo težinu za klanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tovljenici su u međuvremenu poskupeli i kilogram žive vage klanice plaćaju 300 dinara

  • 4
Svinje, svinjska kuga, afrička svinjska kuga Foto: EFSA

Stočare u Mačvi ohrabruje što je zaraza svinja Afričkom kugom pod kontrolom i što posle izolovanja virusa u Crnoj Bari i Prnjavoru nije bilo novih slučajeva. I dalje, međutim, strahuju od širenja virusa protiv kojeg ne postoji vakcina, ali se zbog zabrane utovara tovljenika u ovim mestima, kao i u ugroženim područjima, Badovincima i Salašu Crnobarskom, pojavio novi problem.

Klanice su obustavile otkup tovljenika sa ovog područja, pa farmeri ne mogu da ih prodaju. Ukoliko bi zabrana otkupa potrajala više desetina hiljada grla bi premašilo težinu. Samo u Badovincima, na nekoliko velikih farmi, u ovom trenutku najmanje 15.000 tovljenika u klasi čeka na utovar.

- Svaki dan preko optimalne težine je trošak zbog hrane koju tovljenici pojedu, a kada premaše 130 kilograma, klanice plaćaju manje - kaže proizvođač iz Badovinaca.

Udruženje koje okuplja oko 450 proizvođača se obratilo lokalnoj samoupravi za pomoć i sa zahtevom da se ovaj problem u najkraćem roku reši uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

- Oni su izrazili zabrinutost što im je onemogućeno da vrše utovar svinja koje su dostigle potrebnu težinu zbog čega imaju štetu. Mi smo ih podržali i verujem da ćemo na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede pronaći adekvatno rešenje - rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Tovljenici su u međuvremenu poskupeli i kilogram žive vage klanice plaćaju 300 dinara sa obračunatim porezom na dodatu vrednost. Iako su zadovoljni cenom, farmerima je slaba uteha kada tovljenike ne mogu da prodaju.

Područje opštine Bogatić je najveći proizvođač svinjskog mesa u Srbiji i do sada se uspešno brani od zaraze virusom Afričke kuge svinja. Registrovan je samo jedan slučaj na periferiji mesta Crna Bara u blizini Bosuta, kada je vlasniku uginulo jedno, a dva grla su eutanazirana.

(Telegraf Biznis)

Video: Porasla cena svinja na 160 do 165 dinara bez PDV-a: Uzgajivači kažu sad smo na pozitivnoj nuli

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    28. avgust 2023 | 11:06

    Očigledno se želi da se unište male farme,agenda se ispunjava,neko uništava meso za ishranu,neko žito spremno za transport u lukama.

  • Marina

    28. avgust 2023 | 13:48

    I sad stupa uvoz trulog mesa iz zaliha sa zapada. Neki će se obogatiti, a narod će da se truje.

  • S

    28. avgust 2023 | 15:06

    Srbi moji jedite pokvareno meso iz Lidla...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>