• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Erdogan će se sastati sa Putinom u Rusiji radi dogovora o žitu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sastanak Erdogana i Putina će biti u Sočiju

  • 0
Pšenica, žetva pšenice, ratar, seljak, žito Foto: Shutterstock

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će sledeće nedelje otputovati u Rusiju i sastati se sa predsednikom Vladimirom Putinom, što bi moglo značiti napredak u vraćanju Rusije ključnom dogovoru o crnomorskom žitu, potvrdio je portparol vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AK Partije) Omer Čelik.

„Predsednik Erdogan je do sada vodio intenzivnu diplomatiju kako bi pomogao u sprečavanju globalne krize sa hranom“, rekao je Čelik novinarima u ponedeljak u Ankari, posle sastanka Centralnog odbora za donošenje odluka i administrativnog odbora stranke, prenosi Tanjug.

Sastanak Erdogana i Putina će biti u Sočiju, rekao je Čelik, prenosi Dejli sabah.

Ankara je poslednjih nedelja intenzivirala svoje napore da obnovi koridor za žito, kako bi pomogla u ublažavanju globalne krize hrane.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan sastao se u petak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi razgovarao o sporazumu, kao i o njegovoj mirovnoj formuli za okončanje rata sa Rusijom.

Ranije je agencija Tas s javila da će se Fidan sastati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi, verovatno pre sastanka Erdogana i Putina.

Putin je Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta rekao da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>