• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo poljoprivrede se oglasilo povodom navoda da je Srbiji zabranjen izvoz voća u EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodaje se da je samo u avgustu ove godine Srbija izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća

  • 5
Veletržnica Foto: Tanjug/Veletržnica Beograd/Jovana Milićević

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oglasilo se povodom objava na društvenim mrežama, u kojima se navodi kako je Srbiji nakon vraćenih pošiljki voća sa granica EU zabranjen izvoz svog voća, i demantovalo ove navode.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuje javnosti da su u pitanju neistine i dezinformacije i moli sve da ne podižu paniku i ne obmanjuju građane", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Dodaje se da je samo u avgustu ove godine Srbija izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri pošiljke vraćene.

"Istovremeno i Srbija, kao i svi, radi uzorkovanje na graničnim prelazima, i samo u toku ove godine od 9.000 pošiljaka, koje su došle na granicu Srbije, vratili smo zbog neusaglašenosti 37 pošiljaka.

Sve zemlje pokušavaju da zaštite svoje tržište i da svojim građanima obezbede da koriste proizvode koji su bezbedni, a kada govorimo o notifikacijama one nisu najava zabrane ili automatske zabrane izvoza i uvoza, već znače podizanje nivoa kontrole odnosno, upozorenje za zemlju koja dobije notifikaciju da podigne svoj sistem kontrole", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    2. septembar 2023 | 20:59

    Istina je da je zabranjen izvoz voca i povrca u evropsku uniju, zabranu je dala fitosanitarna inspekcija.Unistavate poljoprivredna gazdinstva, obidjite sela pa vidite, ljudima propadaju paprike po njivama jer je zabrana izvoza pocela od 01.09.2023. Traze analizu od svakog proizvodjaca koja se placa 30000 dinara i to na utovaru robe, dok se analiza ne zavrsi.Analize radi privatna firma, uzorkovanje za celu Vojvodinu tri cetri inspektora.Gazdinstvo za svaki prodatu robu za izvoz bilo to 100 kg 1000 kg mora da plati analizu 30000 dinara, i naravno da mu roba ceka na kamionu 24 h, nakon cega moze da je baci!!!E ovo vam je prava istina!!!

  • Laza Lazarevic

    2. septembar 2023 | 21:06

    Objasnite onda kako izvesti povrce koje nakon 12h stajanja krece da kalibrira i vene da ne kazem trune kada inspektor treba da obice 300 mesta utovara za 1 dan, a resenje se dobija u praksi za ne manje od 72h jer taj inspektor koji je jedini ovlascen za uzorkovanje mora osim sto dolazi na mesto utovara da stigne i licno u laboratoriju odnese uzorke!!!! Niste svesni kolike ogromne gubitke ste prouzrokovali poljoprivrednicima u zemlji ali sad ce tuzbe za izgubljene prihode.

  • Перагеније

    2. septembar 2023 | 20:41

    Сваког пролећа и ЈЕСЕНИ НВОи пуштају буве и покрећу протесте. Судећи по текућим, пуцају по шавовима - нико им више не верује.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>