• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Monasi kod Pirota imaju sopstvenu mlekaru: Prave sir unikatan u svetu, a dan im prolazi uz molitvu i težak rad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Monaštvo ovog manastira stočarstvom i proizvodnjom mleka bavi se oko dvadeset godina, a tada su dobili i blagoslov od blaženopočivšeg patrijarha Irineja

  • 1
Monasi, pirot, mlekara Foto: RINA

Oni su svoj život posvetili Bogu, svaki dan provode u molitvi, ali i u obavljanju teških poljoprivrednih poslova. Monasi Pravoslavne eparhije Niške iz manastira Sukovo u okolini Pirota, nadaleko su poznati kao vredni stočari, a na manastirskom imanju imaju tridesetak grla krava i svoju sopstvenu mlekaru. U njoj na sebi svojstven način prave mnoge vrste sireva, od kojih se posebno izdvaja đubek.

- Đubek je specifični proizvod pirotskog kraja i predstavlja ružu kačkavalja. Kada se priprema testo za pravljenje kačkavalja taj najmasniji deo se izdvaja i to je đubek. U njega stavljamo i mnoge dodatke poput majčine dušice, origano, maline, susam, tucanu papriku, borovnice. Sve se radi ručno i ima poseban ukus, rekao je za RINU monah Teofilo.

Monaštvo ovog manastira stočarstvom i proizvodnjom mleka bavi se oko dvadeset godina, a tada su dobili i blagoslov od blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

- Patrijarh Irinej je voleo krave, i uvek mu je bilo drago kad dođe i vidi pune štale kod nas. Uz njegov blagoslov počeli smo skromno uz dve ili tri krave, a onda se broj grla iz godine u godinu povećavao. Pirot je nekada bio poznat po proizvodnji sira, mi želimo da koliko možemo tu tradiciju ponovo oživimo i pomognemo meštanima, dodaje monah Teofilo.

Ovi vredni monasi su svoje proizvode izložili na jedinstvenom sajmu mleka i mlečnih proizvoda koji se drugu godinu zaredom održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, a nosi naziva "Mlečni put".

U srpskom selu okupio se veliki broj proizvođača iz svih delova Srbije, ali i regiona. Posetioci mogu da probaju izuzetne delikatese, ali i da uživaju u bogato pripremljenom kulturno - zabavnom programu. Svoje koncerte održaće majstori violine ovenčani nagradama na Saboru violinista Srbije, ali i velike estradne zvezde Mira Škorić i Saša Matić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгољуб

    11. septembar 2023 | 23:13

    Манастир Студрница је некада имао млековод!! Којим се млеко транспортовало са планине у манастир и ту правио сир.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>