• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čudo u Mačvi, procvetali voćnjaci: Rodile kajsije, trešnje i kruške, a jesen stigla

Vreme čitanja: oko 1 min.

U mnogim dvorištima su ponovo procvetale kajsije, trešnje i kruške

  • 1
Procvetalo voće drugi put ove godine Foto: Telegraf / Dragan Grujić

Jesenju monotoniju u šljiviku Milana Radovanovića u Bogatiću osvežili su mladi zeleni listovi i beli cvetovi na ogolelim granama. Iznenadilo ga je što su šljive procvetale drugi put ove godine jer tek što je ispekao rakiju od ovogodišnjeg bogatog roda.

U proleće je bio dugačak kišni period, a leto je bilo sušno, pa je Milan redovno navodnjavao oko 120 stabala koja su zahvaljujući tome dobro rodila, pa im je vredni domaćin tako produžio vegetaciju. Iako je lišće odavno opalo sa grana, na njima se pojavilo bezbroj mladih pupoljaka koji su se rascvetali u snežno bele cvetove, a potom su grane i olistale.

- I ranijih godina se dešavalo da u jesen procvetaju rane sorte šljiva i voćnjak se u oktobru i novembru zabeli od behara umesto od snega - kaže Milan.

U mnogim dvorištima su ponovo procvetale kajsije, trešnje i kruške. Pojava da voćke cvetaju dva ili više puta tokom godine u narodu se odvajkada tumači kao loš znak, odnosno da će zima biti oštra i hladna.

Ovo praznoverje je poslednji put demantovano prošle zime koja je protekla sa tek nekoliko hladnijih dana i skoro bez snega.

U stručnoj literaturi se objašnjava da voćke dva puta u godini cvetaju kada imaju više vode i sunca pa, najprostije rečeno "pobrkaju" signale iz prirode. Priznaćete, prijatno je kada se u jesen u voćnjacima oseti mirisi proleća.

(Telegraf.rs)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>