• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

S početkom jeseni, rodila višnja: Borislava ne može da se načudi, "to je sve zbog klime"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Iako je niska i mala, svake godine bude puna roda", kaže domaćica

  • 5
procvetale višnje i trešnje Foto: RINA

Iako je juče počela jesen i sa sobom donela pravo jesenje vreme, pad temperature i kišu, u čačanskom naselju Loznica, u dvorištu Lukića, procvetala je višnja kao da je proleće u punom jeku.

- To stablo višnje posadili smo pre oko pet godina. Iako je niska i mala, ona svake godine bude puna roda. Sa jednog drveta svake godine bude toliko višanja da možemo napraviti oko 20 litara soka i deset tegli slatkog. To je prosto neverovatno koliko je to drvo izdašno - kaže Borislava Lukić, domaćica koja najviše vodi računa o tom stablu.

Dodaje da su svi ukućani ostali nemi na prizor cvetalog drveta "kad mu vreme nije", i dodaje da su komšije dolazile da se lično uvere, jer nisu mogle da veruju da se tako nešto desilo krajem septembra.

- Kad sam videla da je višnja cvetala, nisam mogla da verujem. Pretpostavljam da je cvetala zbog izuzetno toplog septembra. Nadam se da se ovo neće odraziti na rod naredne godine - kaže Borislava i kroz smeh dodaje da je ovo, možda, jedan od dokaza klimatskih promena.

procvetale višnje i trešnje Foto: RINA

Slična situacija desila se i u okolini Požege kada je u domaćinstvu Filipovića procvetala trešnja.

- Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a ustvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje - priča Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

Prema narodnom verovanju, ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu.

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tek ce da cveta

    24. septembar 2023 | 16:24

    Nije rodila , vec samo procvetala , a procvetala je zato sto joj je rano otpalo svo lisce zbog bolesti kokomices na koju je visnja izuzetno osetljiva i mora da se prska fungicidima kada su losi vremenski uslovi kao sto su bili pocetkom ovog leta . Znaci nikakvo cudo ili slicno . Uobicajena slika ove god u skoro svakom visnjaru koji je napusten , a takvih ih ima dosta zahvaljujuci otkupnoj ceni visnje .

  • ma bas

    24. septembar 2023 | 16:02

    PA nije rodila , nego procvetala!!!!!

  • Rođak sa sela

    24. septembar 2023 | 17:08

    Dvadeset litara soka i 10 tegli slatka?! Imam višnje, ali ovo je neverovatno da jedno drvo može da ima toliki rod.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>