• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitka, klizi i ne udara u glavu: Radosav na "Veseloj mašini" ispekao najbolju šljivovicu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Moj kazan je proizveden daleke 1928. godine u majstorskoj radionici Ilije Trtice iz Rume", kaže Radosav

  • 1
Radosav, rakija Radosav je pobednik na ovogodišnjoj manifestaciji u Mačvi / Foto: D.G.

Na manifestaciji u mestu Mačvanski Metković, kazandžije su podložile "vesele mašine", krčkao se gulaš, pripremali su se i degustirali mačvanski listići, gastronomski specijalitet ovog kraja, igralo se kolo i pevalo, a nazdravljalo se najboljom domaćom rakijom.

Desetu "Veselu mašinu" organizovali su mesna zajednica i Kulturno-obrazovni centar pod pokroviteljstvom opštine Bogatić, sa ciljem da se ne zaboravi tradicionalni običaj iz prošlosti, kada su domaćini u pauzi između berbe kukuruza i setve pšenice pekli domaću šljivovicu.

"Mačvanski Metković je prestonica dobre kapljice. Nekada je u ovom malom selu bilo dosta dobrostojećih kuća sa velikim šljivicima i domaćini su se takmičili čija je rakija bolja. Tako je selo izašlo na dobar glas po najboljoj rakiji", podsećaju u selu.

Ove godine, međutim, pobedila je rakija Radosava Šobića iz susednog mesta Belotić. Poznati advokat je sa 18 godina starom šljivovicom osvojio šampionsku titulu i to treći put od kada se manifestacija organizuje.

- Moj kazan je proizveden daleke 1928. godine u majstorskoj radionici Ilije Trtice iz Rume. Od tog vremena je više puta prepravljan, kod mene je skoro 30 godina, ali su ostali originalni delovi od kvalitetnog anodnog bakra. Možda je u tome tajna dobre rakije, a možda što u svakoj kapljici ima dosta ljubavi, jer ja ne pečem rakiju da bih zarađivao, već iz hobija i da nastavim porodičnu tradiciju - priča Radosav.

Iako je do sada dobio nekoliko nagrada, ne smatra da je veliki stručnjak, pa i dalje prati stručnu literaturu i na manifestacijama upija tajne iskusnijih kazandžija.

Ističe da je umetnost dobiti pitku rakiju, lepe boje, da "klizi niz grlo i ne udara u glavu".

- Šljiva mora da bude dobro zrela, čista i kvalitetna, bitna je higijena posuda u kojima se čuva komina, a treba znati i kada je vreme da se počne sa pečenjem. Njemu je vreme kada peče rakiju najdraži period jer se odmara od svakodnevnih poslova u advokatskoj kancelariji bez obzira što kazandžijski posao nije lak.

Kako kaže, "nema odmora, kazan ne sme da se napusti pošto neprestano mora da se prati koliko je jaka vatra, komina ne sme da zagori ili iskipi, proverava se jačina da ne bude suviše mekana".

- Godišnje ispečem 10 do 15 kazana, pa me ljudi pitaju šta će mi tolika rakija, a ja im odgovorim da imam dve ćerke i sina i biće prilike da se popije - kaže Radosav u čijoj kući se nazdravlja čistom domaćom šljivovicom, a kada ide u goste i ponese flašu šampionske šljivovice i ne brine da li je izabrao pravi poklon.

(Telegraf Biznis)

Video: Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka okupila ljubitelje kultnog specijaliteta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>