• 30

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada bili "sirotinjska" hrana, a sada su postali luksuz: Kilogram čvaraka 1300 dinara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iskusni kasapin vrti glavom i tvrdi da drugačije ne može da bude

  • 30
vrući čvarci Foto: Pixabay

Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa - pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se priprema od masnoća.

Dok za kilogram svinjskog buta u prodavnicama jednog velikog proizvođača treba da se izdvoji 890, a za juneći vrat 1180 dinara, kilogram čvaraka u rinfuzi košta 1300 dinara.

- Ovako nikada nije bilo. Za kilo čvaraka možeš da kupiš kilo i po mesa, neverovatno. Nekada su bili sirotinjska hrana, čak su se i bacali posle svinjokolja, a sada su postali luksuz - komentarisala je ljutito žena zatečena visinom računa.

Iskusni kasapin vrti glavom i tvrdi da drugačije ne može da bude.

- Čvarci se dobijaju topljenjem masnoće, a svinje danas jedva da imaju masti. Ne može nož da probije, sve samo meso. Svinjče od 120 kilograma nema više od 7 do 8 kilograma masnoće, a od te količine može da se istopi maksimalno 1,5 kilogram čvaraka - kaže on.

račun, čvarci Foto: Telegraf.rs

Dok su se nekada klaničari žalili kako su tovljenici iz Mačve suviše masni i da manje zarađuju zbog niskog procenta mesa, poslednjih godina su sa farmi skoro proterane domaće rase svinja koje su imale dovoljno masti za slaninu i čvarke.

- Za tov na farmama se uvoze prasići, najviše iz Danske. U Evropi su išli na selekciju svinja koje su više mesnate i takvo je stanje sada i kod nas. Uz to je drastično smanjen stočni fond jer mali proizvođači nemaju računicu da tove svinje. Ako krenete po selu pitanje je da li ćete da pronađete prase - kaže farmer iz okoline Bogatića.

Prasići koji se iz uvoza unose na farme teški su između 25 i 30 kilograma i brzo, za dva i po do tri meseca, stižu za klanje. Zbog genetike i načina ishrane tovljenici sa farmi imaju veoma mali procenat masti za slaninu i čvarke, pa prosečne potrošače na kraju zaboli glava od previsoke cene.

(Telegraf Biznis)

Video: Miroslav Terzić prodaje kuću u Senti sa prelepim poljem lavande

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    26. septembar 2023 | 14:35

    Kada smo mi sirotinja jeli cvarke, slaninu i kobasice, vi bogati ste jeli pastete, salamu, mesne nareske i hrenovke.

  • Eksp

    26. septembar 2023 | 14:02

    Kilogram čvaraka, da ste živi i zdravi, u Maxiju košta 3000 din već godinu dana.

  • Cvarak

    26. septembar 2023 | 13:39

    Pre bilo kupis 2 kg mesa dobijes kesu cvaraka kao bonus....kao da nemamo stoke....na sta smo spali...sramota...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>