• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tanasković o budžetu za 2024. godinu i proboju u Kini: "Pčelari uveliko spremaju papirologiju..."

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dokaz koliko je veliko interesovanje kineskog tržišta za naš med je to što pčelari već uveliko spremaju papirologiju za izvoz", kaže ministarka

  • 0
Potpisivanje ugovora srpskih i kineskih kompanija Foto: Marko Jovanović

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, kaže za RTS da će budžet za poljoprivredu za 2024. godinu biti "nikad veći", ako se zna da je namenjen samo jednoj godini, bez ikakvih "repova" i neisplaćenih starih dugova.

Ističe da će taj novac pokriti sve planirane subvencije i podsticaje, i naglašava da polovina svih subvencija, opredeljenih budžetom, ide na poljoprivredu.

Inače, delegacija Republike Srbije, predvođena predsednikom Vučićem, večeras putuje u Kinu. Pored važnih sastanaka, tamo će biti potpisani i brojni međudržavni sporazumi, između ostalog i u oblasti poljoprivrede.

Jelena Tanasković, koja večeras takođe putuje u Kinu, nada se da će na stolu biti konkretnih dogovora i sporazuma kada je reč o poljoprivredi i podseća da su u julu već usaglašeni sertifikati za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce.

- Dokaz koliko je veliko interesovanje kineskog tržišta za naš med je to što pčelari već uveliko spremaju papirologiju za izvoz. Prvi kamioni kreću i ja se nadam da ćemo otvoriti još jedan put do kineskog tržišta i da će voće biti u pitanju - ističe ministarka i navodi da se paralelno spremaju jabuka, piletina, suva šljiva.

- Dovoljno je da kažem da se ti sertifikati, u proseku, usklađuju već šest godina sa Kinom i to nije nimalo lak posao. Kinesko tržište je veoma zahtevno.

Budžet za poljoprivredu za 2024. godinu predviđa 105 milijardi dinara. Tanasković ističe da će taj novac pokriti sve planirane subvencije i podsticaje. Ona poziva sve poljoprivrednike koji dopunjuju svoje zahteve da to urade što pre, i ističe da je Ministarstvo spremno i da ima novac da sve izmiri.

Kako kaže, budžet za narednu godinu čini šest odsto svih poreskih prihoda.

Nemačka, poljoprivreda, zermljoradnja, traktori, kombajni, žetva, seno bale sena Foto: Tanjug/AP

Pored povećanja subvencija koja su već dogovorena ove godine i isplaćivana u trećem i četvrtom kvartalu, Tanasković najavljuje da će od prvog januara 2024. biti povećan i iznos za ovce i ovnove i koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara.

- U budžetu za 2024. su povećana davanja za koke i povećani su iznosi za pčelare sa 800 na 1.000 dinara po košnici. Tako da smo kompletno stočarstvo zaokružili. Zaokružili smo i što se tiče ratarstva u smislu da će 18.000 dinara biti isplaćeno, sa tim da ćemo praviti projekcije da idemo možda tokom godine i na još neki dodatak - ističe i dodaje da su sve cene u Evropi pale.

Menja se, kaže, i Zakon o podsticajima, koji je već je u skupštinskoj proceduri.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>