• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto su nam mandarine kisele ove godine? Proizvođači objašnjavaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tržište trenutno potresa nekoliko problema...

  • 0
mandarine Foto: Pixabay

Proizvođači mandarina u dolini Neretve negoduju zbog stanja na tržištu. Kažu da je preplavljeno kiselim mandarinama koje su prerano ubrane, a prodaju se po ceni prvoklasnih.

Kupci su to prepoznali, pa je prodaja pala.

"Kad se mandarina stavi u komoru, isto vam izgleda i ova, netom ubrana, i ona koja je brana recimo 5. ili 8. septembra. Ljudi koji kupuju u prodavnici to ne znaju, i budu razočarani ukusom kisele mandarine - kaže neretvanski proizvođač Matko Filipović za HRT.

Stihijski su se, kaže, brale i sorte koje dolaze tek u oktobru, ipak, malo ko želi da govori o tome.

- Meni je postalo svejedno. Ova godina mi je stvarno poslednja da se nekako spasim, a ako ne uspem, mogu od svojih 1.200 stabala jednu trećinu da šaljem van - govori Filipović.

Neki otkupljivači tvrde da zbog vremenskih uticaja nisu imali drugog izbora.

- Ako ne budemo uzimali poluzelenu robu, onda će ostati na grani sve mandarine na ovim temperaturama. Dosad smo prodali hiljadu vagona, da smo čekali žutu robu, onda ne bismo prodali ništa. I sada kada požuti, imaćemo drugi problem - upozorava otkupljivač Gradimir Šešelj.

"Naduvane" su i sve cene, osim otkupne. Prosečnih trideset centi po kilogramu za proizvođače je ponižavajuće. Drugi problem su sitniji plodovi koji se proizvođačima odbijaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>