• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važan sporazum za poljoprivredu potpisan u Kini: Stiže nakon šest godina pregovora

Vreme čitanja: oko 2 min.

“To je treći sporazum u ovoj godini”, rekla je ministarka Tanasković

  • 0
Potpisivanje ugovora srpskih i kineskih kompanija Foto: Marko Jovanović

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas u Pekingu da je potpisan sporazum sa Kinom za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije i istakla da je o tome pregovarano šest godina.

- To je treći sporazum u ovoj godini. U maju smo potpisali i usaglasili sertifikate za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Jabuka je izuzetno značajna... Koliko je značajna i koliko nije bilo lako ispregovarati je govori činjenica da o tome pregovaramo već šest godina. Evo, konačno, srećna sam što danas mogu da pošaljem dobre pozdrave iz Kine - rekla je Tanasković za Tanjug.

Ona je naglasila da je generalno veoma bitan stav Kine prema poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Srbije i da liberalizacija, koja je tema razgovora naših i kineskih zvaničnika, kao i sporazum koji će biti potpisan, podrazumevaju jako širok spektar proizvoda.

- Od maline, suve šljive, jabuke, meda, piletine, svinjskog mesa, neverovatno mnogo toga. Oni su zadovoljni našim proizvodima, ti proizvodi se ovde traže. Po kvalitetu smo definitivno prepoznati, sada je ostalo da se sporazumom dozvoli liberalizacija - rekla je ministarka poljoprivrede i potvrdila da će veliki broj naših proizvoda biti oslobođen carine.

Tanasković je rekla da sledi dogovor o izvozu srpskih vina i podsetila da je izvoz naših vina u Kinu već počeo, ali da će biti veoma značajno kada se i srpski vinari oslobode carine za ulazak na kinesko tržište.

- Generalno mi sa Kinom tek otvaramo naše tržište, i dalje smo u deficitu u smislu uvozno-izvoznih prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda. Ali, ja se nadam da će sa usaglašena tri sertifikata ove godine i sa mogućnošću liberalizacije već od sledeće godine biti ozbiljno drugačije.

Trenutno najviše izvozimo juneće i svinjsko meso, ali ono što tek sledi je kompletno naše voće, u smrznutom asortimanu proizvoda. Suva šljiva je izuzetno važna, med jako bitan, kao i jabuka - rekla je Tanasković.

Izrazila je uverenje da će se u Srbiji, s obzirom na veliko kinesko tržište, od sada više ulagati u uvećanje zasada.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>