• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postignut dogovor o izvozu srpske maline: Dobre vesti iz Mađarske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine

  • 1
Dan maline Brankovina Foto: Telegraf.rs

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je danas na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "OMEK" u Budimpešti da raste izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku, kao i da je postignut dogovor i o izvozu srpske maline.

Ona je rekla da su sa njom na sajam došli i poljoprivredni proizvođači maline, pošto je to dogovororeno sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

- Malinari su došli kako bi ponudili našu malinu pošto je Mađarska veliki uvoznik maline, ali je iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije. Taj dogovor smo realizovali danas.

Takođe, došli su i pčelari, organski proizvođači, proizvođači rakije i vina - rekla je ministarka.

Tanaskovićeva je istakla da Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste do te mere da smo od 2018. godine kada je bio 150 miliona evra, u 2022. došli na 345 miliona evra.

- Ideja je da ove godina razmena bude veća i da svake godine raste - naglasila je ona. Takođe, ministarka je istakla da je Mađarska izuzetno bitan partner pre svega zbog naših političko-ekonomskog odnosa, da je mađarsko tržište izuzetno veliko, a da njihovi kupci znaju šta žele.

- Biti počasni gost ovakve manifestacije je pravo zadovoljstvo. Ovo je pravo mesto za promociju Srbije i spskih proizvoda. Saradnja Srbije i Mađarske je na zavidnom nivou - zaključila je ona i pozvala mađarske kompanije da ponude proizode na našem tržištu.

Mađarski ministar je istakao da Srbija ima velike mogućnosti za proizvodnju i izvoz poljoprivrednih proizvoda, iako i dalje nije član EU.

- Svet koji je oko nas je pun neizvesnosti. Imamo strepnju u tome u kom pravcu se krećemo. Ovogodišnji sajam će govoriti o tome. Mađarsko društvo proizvođača uvek je obezbeđivalo sveži hleb. Sadašnji sajam je pokazao za šta je sposobna mađarska poljoprivreda - rekao je Nađ.

Na svečanosti otvaranja Srbiju je predstavio folklorni ansambl koji je domaćinima predstavio srpsku muziku i igru. Srbija je kao počasni gost sajma dobila centralno mesto u paviljonu HUNGEXPO prostora, a nastup na pomenutom sajmu dobra je prilika da domaće kompanije predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske.

"OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine, a 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma OMEK je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO i da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere.

Tržište Mađarske je poslednjih godina jako interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa mađarskim partnerima.

U prilog tome govori i činjenica da prema podacima u prva dva kvartala 2023. godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Mađarskom, a izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Mađarska četvrti izvozni partner, a šesti uvozni partner Srbiji od početka 2023.godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    20. oktobar 2023 | 15:50

    Sve je to lepo ali nemojte navoditi % izvoza malina i drugih poljoprivrednih produkatat vec napisite jasno koliko tona je malina za Madjarsku i po kojoj ceni tako da narod Srbije zna da li Srpske maline jedu jeftinije Madjari ili narod Srbije. Nevolim sto Srbija ne ceni Srpskog i proizvodjaca i Srpskog potrosaca jer prioritet je da je nas narod Srbije prvo dobro namiren pa tek onda drugi a ne suprotno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>