• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voće nastavlja da cveta kad mu vreme nije: U Šumadiji rodila trešnja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grane su olistale i u cvatu, a to se ranije nije dešavalo

  • 0
Trešnje usred jeseni procvetale širom Srbije Foto: RINA

Priroda se ove jeseni "zbunila" širom Srbije - od Leskovca, preko Mačve pa do Šumadije.

Visoke jesenje temperature dovele su do toga da u selu Jarčujak, kod Kragujevca, kod domaćina Milana Karapandžića na kraju oktobra procvetaju trešnje.

- Grane su olistale i u cvatu, to se ranije nije dešavalo. Zato je veliko pitanje da li će roda biti sledeće godine. Prema narodnom verovanju, ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu - kažu za RINU meštani.

Slučaj iz kragujevačkog sela ove jeseni nije usamljen, jer su trešnje u septembru rodile i u selima u okolini Čačka i Požege.

- Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a ustvari došla nam je jesen. Svake godine nas priroda sve više iznenađuje - kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci.

Ističu da se klima izmenila, a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih "klackalica", poremeti se i fiziologija u biljci, pa se kao i u ovim primerima - cvetanje dešava dva puta.

(Telegraf Biznis)

Video: Ova beogradska ulica na proleće miriše: Procvetala trešnja u februaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>