• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od sledeće godine subvencije dobijaju samo oni koji obrađuju zemlju: Šta to tačno znači?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Površina zemljišta koje se subvencioniše biće povećano sa 20 na 100 hektara

  • 2
Evropa suša žetva traktor Foto: Tanjug/AP

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas više zakona iz oblasti finansija, o podsticajima u poljoprivredi, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Usvojenim izmenama Zakona o naknadama za korišćenje dobara sprečava se izbegavanje plaćanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada za motorna vozila iz uvoza i utvrđuje se visina naknada za zagađenje voda.

Izmenama Zakona o javnim nabavkama se povećava ekonomičnost, transparentnost i efikasnost procesa javnih nabavki dok se izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju unapređuje ovaj sistem.

Izmenama i dopunama Zakona o duvanu uvode se proizvodi koje zakon do sada nije prepoznavao, naročito oni koje maloletnici koriste, čime se želi zaštititi njihovo zdravlje.

Kada je reč o poreskim zakonima, Zakonom o porezu na imovinu je za 1. januar 2025. godine odloženo prenošenje nadležnosti za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave.

Izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje produžava se primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika u vidu prava na povraćaj dela plaćenih doprinosa po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65 do 75 odsto, a zakonom o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara se stvara osnov da se za vozila koja se mogu registrovati za period kraći od godinu dana i porez plaća srazmerno tom vremenu.

Izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju propisano je da će se od sledeće godine povećati površina zemljišta koje se subvencioniše i to sa 20 na 100 hektara.

Novo je i to da će subvencije dobijati samo oni koji zemlju obrađuju, što znači da će subvencije dobijati i poljoprivrednici koji obrađuju tuđu zemlju a podsticaji neće biti davani onima koji su vlasnici zemlje, ali je ne obrađuju.

Usvojenim Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. uređuju se uslovi, kriterijumi, način i postupak za realizaciju ove izložbe, za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca.

(Telegraf Biznis)

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    26. oktobar 2023 | 15:29

    Mnogo kombinacija za subvencije obradivih njiva, zakon pun rupa. Gospodja iz Novog Sada koja je glavna za subvencije, trlja ruke, godinama.

  • Vladimir

    26. oktobar 2023 | 14:19

    I oni koji ne pale strnjiku i nisko rastinje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>