• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jovanovići pažljivo biraju plodove, a onda ih ručno pasiraju: Njihova marmelada je bogata vitaminom C

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi napravili 30 tegli potrebno im je oko 15 sati rada

  • 1

Jovanovići iz sela Gornja Trnica, kod Trgovišta prave marmeladu od divljeg šipurka na starinski način. To znači da ručno pasiraju plod, kuvaju na drva i da njihov proizvod ne sadrži nikakav dodatak osim šećera. I to samo zato što je izvorno, šipurak, veoma kiseo.

Njihov proizvod naveliko traže, a sa proizvodnjom su kako nam priča domaćin, počeli 2014. godine.

- Da bi napravili 30 tegli, potrebno nam je oko 15 sati rada, s tim što 5 sati rade četiri člana porodice. Relativno smo mlada porodica, supruga, ja i dve ćerkice - priča Slađan Jovanović za Telegraf Biznis.

Na svom domaćinstvu gaje i borovnice, šljive, povrće, sakupljaju šumske plodove i čuvaju pčele, a imanje im se nalazi na nadmorskoj visini od 960 metara u nezagađenoj sredini.

Tegla marmelade (720ml) staje 600 dinara, dok je kilogram mešanog livadskog i bagremovog meda 1.200 dinara.

Inače, šipurak je bogat vitaminom C, a o blagodetima ovog ploda pisala je i eKlinika.

(Telegraf Biznis/M.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>