• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Binko rudarski kramp zamenio sadilicom: Godine proveo 20 metara pod zemljom, a sad gaji "najtraženije" voće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši rudar sa planine Besna Kobila je danas poznat kao ugledni voćar i povrtar iz leskovačkog polja

  • 0
Vinko Hristov Foto: Telegraf/Tomislav Stevanović

Binko Hristov (63), nakon višegodišnjeg rada na Kopu "Karamanica", svoj rudarski kramp uspešno je zamenio sadilicom u leskovačkom selu Gornje Stopanje.

Rodom iz zaseoka Žeravinja, podno planine Besna Kobila, Binko je godinama radio u rudniku olova i cinka, pre nego što se "penzionisao" i kramp zamenio sadilicom u povrtnjaku.

Kratak "predah" od velikog posla, na koji je kako reče još kao dete navikao, šarmantni Binko imao je pre neki dan, kada smo ga zatekli u podužem redu pred ordinacijom Neurologije leskovačkog Doma zdravlja.

- Ni sam ne znam šta me me sve boli, pritisle me godine provedene u rudarskoj jami, dvadesetak metara pod zemljom. Žena mi reče 'idi bre čoveče kod lekara kako ćeš takav da bereš ovo povrće', a ono samo što je stiglo u plasteniku spremno za pijacu... - priča nam ovaj gorštak uz neizbrisivi osmeh na licu bivšeg rudara sa planine Besna Kobila, a sada uglednog povrtara iz leskovačkog polja na obali reke Jablanice.

- Gore na planini nadomak Bosilegrada, a na tromeđi tri balkanske države (Srbije, Bugarske i Severne Makedonije) je pravo bogastvo prirode u uvalama planine sa oko 1.900 metara nadmorske visine, ja tamo imam manji voćnjak, koji se ne prska herbicidima, pa mojoj deci i dečici i iz komšiluka često donosim zdrave plodove iz netaknute prirode, ponajviše borovnicu i jestive gljive. I okućnica ovde u Stropanju mi je sa voćem i povrćem organske proizvodnje, ali brate ja sam se baš naradio i evo me sad tu pred lekarskom ordinacijom blizu penzije - priča nam uz zagonetni osmeh Vinko Hirstov, kojeg ovih dana ponovo srećemo u zdrastvenoj ambulanti "Stari ured" u centru Leskovca.

Pred ordinacijom "Starog ureda" tišina, sve oči i uši ostalih pacijenata uprte su u šarmantnog Hristova.

Reče nam da oni imaju poveću površinu pod krompirom, paradajzom i paprikom i drugim zelenišem u plasteniku u Gornjem Stopanju. On i njegova porodica zajedno to nekako "udarnički" odrade na zadovoljstvo brojnih stalnih mušterija, uglavnom prijatelja kupaca zdrave hrane sa leskovačke "Zelene pijace".

Kad ga prozva doktorka da uđe u ordinaciju na pregled, začu se aplauz prisutnih pacijenata njemu u čast, uz veliko odobravanje za sve ono što nam on glasno ispriča…

(Telegraf Biznis/Tomislav Stevanović)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>