• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija će po ovome postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi: Tiče se organske proizvodnje

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pred nama je dug zajednički put, ali sa ogromnim izgledima za uspeh", istakli su iz Ministarstva poljoprivrede

  • 1
Hrana poljoprivreda organska zdrava povrće uzgoj proizvodnja Foto: Shutterstock

Srbija će biti prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će imati svoj biodistrikt, rečeno je na konferenciji "Biodistrikti kao model za podsticaj organske proizvodnje i lokalnog ekonomskog razvoja".

Biodistrikt predstavlja određeno područje u kojem lokalni proizvođači, potrošači, javne institucije, udruženja, turističke organizacije, ugostitelji i drugi subjekti sarađuju i međusobno se povezuju, u cilju održivog upravljanja lokalnim resursima, sa fokusom na najefikasnije iskorišćavanje potencijala tog specifičnog područja.

Konferenciju je u četvrtak organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, Serbia organica i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu.

Prodekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladan Bogdanović istakao je da je relativno novi koncept biodistrikta privukao značajnu pažnju međunarodne i domaće stručne javnosti, naglasivši da su znanje i inovacije dve ključne reči za održivi razvoj u agroindustiji.

- Biodistrikt kao koncept održivog razvoja može za Srbiju da bude izuzetno značajan, jer naša zemlja ima prirodne uslove za korišćenje lokanih resursa na optimalan, efikasan i održiv način uz upotrebu lokalnih znanja, domaćih sorti i autohtonih rasa domaćih životinja - poručio je Bogdanović.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Vedrana Ilić rekla je da se u poslednjih godinu dana u Srbiji govori o biodistriktima zahvaljujući naporima udruženja Serbia Organica da ovaj koncept razvijen u zemljama Evropske unije i širom sveta primeni na naše podneblje gde, kako je rekla, prirodno i pripada.

- Pred nama je dug zajednički put, ali sa ogromnim izgledima za uspeh jer se oslanjamo na domaću snagu i energiju koju crpimo od hrabrih vizionara kakvi su naši organski proizvođači - rekla je Ilićeva.

Istakla je da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da stimuliše organske proizvođače rekordnim ulaganjima, i najvišim budžetima za ovu privrednu granu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    8. decembar 2023 | 16:07

    Ni jedna zemlja ne može živeti dobro od poljoprivrede ako je ne prati industrija,Srbija je po nalogu EU demokrata unistila i dalje uništava,što je preostalo od privrednog i finansijskog sektora i kreće se ka svojoj eutanaziji,koju vlasti na čelu da predsednikom veoma perfidno,ali uspesno sprovode.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>