• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvoz opao skoro 50 odsto, ali proizvodnja cveta: Ruski delikates oborio decenijski rekord

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do kraja godine, proizvodnja kavijara mogla bi da premaši 25.000 tona

  • 1
crveni kavijar Foto: Shutterstock

Proizvodnja crvenog kavijara u Rusiji dostigla je najviši nivo u poslednjih deset godina, saopštila je industrijska grupa. U periodu od januara do oktobra, rusko ribarstvo je proizvelo 22.288 tona kavijara od lososa, što je najveća proizvodnja od 2010. godine, saopštilo je ove nedelje Sverusko udruženje proizvođača ribarstva.

Ovogodišnji obim je 2,6 puta veći od proizvodnje u istih deset meseci prošle godine, dodaju iz udruženja.

"Pozitivan trend koji uočavamo u proizvodnji crvenog kavijara ove godine povezan je sa uspešnom sezonom ribolova lososa na Dalekom istoku. Naši ribari su ulovili oko 609.000 tona pacifičkog lososa", rekao je predsednik udruženja German Zverev u postu na Telegramu.

"Do kraja godine, proizvodnja kavijara mogla bi da premaši 25.000 tona, dok se godišnja potrošnja u poslednjih pet godina kretala u proseku između 15.000 i 20.000 tona", dodao je on.

Crveni kavijar je, inače, popularna praznična poslastica u Rusiji, obično veoma tražena baš tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Potiče od divlje ribe, kao i od uzgojenog lososa, a Rusija tradicionalno isporučuje kavijar na međunarodna tržišta: izvoz se skoro udvostručio između 2016. i 2020. godine.

Glavni kupci ruskog delikatesa bile su Ukrajina i Belorusija, potom SAD i evropske zemlje, ali od početka sukoba u Ukrajini 2022. godine i primene trgovinskih ograničenja od strane EU i SAD - taj izvoz je zabeležio značajan pad. Prema Federalnoj agenciji za ribarstvo (Rosrybolovstvo), međunarodna prodaja crvenog kavijara opala je za 46% između januara i oktobra 2023. u odnosu na isti period prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    19. decembar 2023 | 16:39

    Zašto bi se nešto toliko proizvodilo,ako ne moze da se proda ? Znači, prodaja je ,samo, preusmerena na druga tržišta .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>