• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović: Podeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama za domaćinstva

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za one koji žive u stambenim zgradama, koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, javni pozivi biti produženi do početka februara

  • 1
energetska efikasnost Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, uručila je danas ugovore o subvencijama za energetsku efikasnost za 108 domaćinstava na beogradskoj opštini Zvezdara, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava obezbedili su za građane Zvezdare 20 miliona dinara za subvencije kojima ih podržavamo da zamene stolariju, izoluju fasade, zamene kotlove ili ugrade solarne panele. Na javni poziv se prijavilo oko 180 domaćinstava, a broj dodeljenih ugovora biće više od dva puta veći nego u prethodne dve godine zajedno", rekla je ministarka i dodala da, štedeći energiju - pre svega vodimo računa o svom novčaniku, ali i pomažemo energetskom sistemu, smanjujemo emisije štetnih gasova i doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i čistijem vazduhu.

Ugovore o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava, u okviru javnih poziva koji se sprovode u 131 gradu i opštini, do sada je dobilo više od 2.000 domaćinstava.

"Obezbedili smo sredstva da u 2023. i u naredne četiri godine ukupno 50.000 domaćinstava dobije subvencije za energetsku efikasnost. Maksimalne popuste za racionalnu potrošnju energije od 40 odsto iskoristilo je čak 30 odsto domaćinstava u oktobru, a oko 160.000 najugroženijih, uključujući i penzionere, ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje", rekla je ona.

Ministarka je takođe navela da će za one koji žive u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, javni pozivi biti produženi do početka februara, u okviru posebnog programa koji se sprovodi u 15 gradova i opština.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je ova opština samo u poslednje dve godine realizovala devet projekata u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, od čega tri projekta sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i da je prvi solarni panel iz subvencija države postavljen upravo na Zvezdari.

"Nastavićemo da ulažemo u mere energetske efikasnosti pre svega zbog zdravlja stanovništa i smanjenja potrošnje fosilnih energenata, koje zagađuju životno okruženje i umanjuju kvalitet života svih nas", rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>