• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tanasković o planovima u 2024. godini: "Veća kontrola, uređenje tržišta, bolji položaj proizvođača"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najbitnija sistemska promena u 2023. u poljoprivredi je uvođenje eAgrara, kao promena sistema funkcionisanja poljoprivrede u Srbiji, istakla je ministarka

  • 4
Jelena Tanasković Ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Foto: Milena Đorđević

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, najavila je da će u 2024. godini prioritet biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju. Ona je dalje istakla da poljoprivrednike ove godine očekuje i rekordan iznos agrarnog budžeta od 119 milijardi dinara, kao i da će biti raspoređen kroz različite vrste subvencija.

Naglasila je da u 2024. počinje i novi IPARD 3 program za koji je predviđeno blizu 380 miliona evra.

- Godina 2023. je bila tržišno turbulentna, bili smo svedoci potpunog poremećaja evropskog tržišta, i usled toga je došlo do problema sa zalihama poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, što je bio ključni izazov za sektor poljoprivrede u Srbiji u protekloj godini - navela je ministarka.

- Usled pada cena na evropskom tržištu, nismo imali mogućnost izvoza naših proizvoda i došli smo u situaciju gde imamo ogromne zalihe. Prvo što očekujete u ratnim uslovima, mislim na sukob u Ukrajini, jesu nestašice. Mi sad imamo potpuno obrnutu situaciju, prvi put u 2023. godini i to je ono što je bio ključni izazov - rekla je Tanaskovićeva.

Budžet za poljoprivredu za 2024. godinu je 119 milijardi dinara, istakla je ministarka za Tanjug i dodala da je raspodela sredstava predstavljena na zajedničkom sastanku minstarke, premijerke i više od 60 udruženja poljoprivrednika.

- Raspodela budžeta je potpuno transparentna, imali smo sastanak sa više od 60 udruženja, predstavili budžet i oni su mogli da daju svoje sugestije i primedbe. Srpska poljoprivreda mora da postane konkurentna, a proizvodi konkurentni i po kvalitetu i po ceni. Pored subvencija važna je stroga kontrola, a sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda u 2023. radilo se i na edukaciji poljoprivrednih proizvođača o značaju ulaganja u opremu i sam kvalitet proizvoda, kao i čime tretiraju useve, koja hemijska sredstva koriste... Uzalud sve što smo uradili, ako se taj proizvod vrati nazad u našu zemlju i ne bude prihvaćen u zemlji gde smo mi želeli da ga plasiramo. Važno je to što svi učesnici u poljoprivrednoj proizvodnji - od primarnog proizvođača preko prerađivača, trgovinskih lanaca, nas potrošača, države, znamo šta su strateški ciljevi u poljoprivredi - istakla je Tanaskovićeva.

Poljoprivreda, inovacije, savremena tehnologija, moderna poljoprivreda Foto: Shutterstock

Uređenje robne berze je bila još jedna od tema u fokusu u 2023. godini, i ministarka ističe formiranje Radne grupe Vlade Srbije koja se bavi ovim pitanjem, a čiji su članovi predstavnici svih relevantnih institucija i udruženja polјoprivrednika.

- Na prvom sastanku Radne grupe smo definisali hodogram, a na drugom sastanku smo imali temu skladišta i dali predlog izmene pravilnika koji treba da uredi način smeštanja robe koja se proizvede - rekla je ministarka i objasnila da mora da se zna tačno kog kvaliteta je roba koju je na skladištenje predao primarni proizvođač, kao i pod kojim uslovima i u kojim okolnostima je predao.

Ipak, najbitnija sistemska promena u 2023. u poljoprivredi je uvođenje eAgrara, kao promena sistema funkcionisanja poljoprivrede u Srbiji, istakla je ministarka. Poljoprivrednici sada imaju kompletan uvid, 24 sata, u registar poljoprivrednih gazdinstava i u svakom trenutku mogu da se informišu o status svog zahteva za subvencije.

Uz pomoć eAgarar-a, istakla je ministarka, ubrzan je i proces prijava i isplate subvencija. Najavila je i oštrije i konkretnije kontrole u 2024. godini, kada je reč o subvencijama, odnosno objasnila da subvenciju ne može da koristi neko ko se ne bavi zaista poljoprivrednom proizvodnjom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    3. januar 2024 | 17:32

    Cilj svih ovih digitalizacija u raznim oblastima jeste stvaranje dosijea o svakom pojedincu i celom njegovom zivotu. Zbog cega? Pa zbog kontrole.

  • Milan

    3. januar 2024 | 15:48

    Sta je prioritet? KONTROLA trzista! Masala, za zenu brz znanja i kompetencije!

  • Ibn Tup

    2. januar 2024 | 15:28

    Od svih Tanaskovića,najbolji je bio Tanasko Rajić!😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>