• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zlatiborske krave sada daju organsko mleko: Stočari uveli novine, koriste samo so

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sada je oko desetak proizvođača uključeno u proizvodnju organskog mleka, a planirano je da se taj broj proširi od proleća

  • 0
Zlatiborske krave sada daju organsko mleko Foto: Rina

Sa planine Zlatibor i iz tamošnje mlekare sada stiže i organsko mleko, jer su u prethodnom periodu dobijeni svi neophodni sertifikati za proizvodnju mlečnih poizvoda i mleka na ovaj način.

Proizvođači koji sarađuju sa ovom mlekarom takođe su prilagodili svoj način rada novim uslovima. Smatraju da se, uz subvencije, od mlečnog govedarstva može živeti.

- Ono što je najvažnije jeste da se nikako ne mešaju organsko i obično mleko. Ona se kod nas u mlekari primaju različitim danima. Jedini konzervans koji se koristi je so. Takođe, u mlekari je otvoren i pogon za proizvodnju organske hrane - kažu za RINU iz Eko agrara sa Zlatibora.

Za sada je oko desetak proizvođača uključeno u proizvodnju organskog mleka, a planirano je da se taj broj proširi od proleća.

Marić kaže da postoji još zainteresovanih proizvođača koji bi sa konverzijom trebalo da krenu od proleća, a mlekara "Naša Zlatka" bi trebalo da, u narednom periodu, poširi svoje kapacitete.

Inače, od 2011. godine opština Čajetina podržava poljoprivredna gazdinstva na svom području i stimuliše ih raznim afirmativnim podsticajima, preko PD „Zlatiborski eko agrar“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>