• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protesti nemačkih poljoprivrednika ne prestaju: Danas nove blokade u centru Berlina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se učešće više od 10.000 demonstranata, a ministar finansija planira da se obrati učesnicima

  • 0
Nemačka, protesta poljoprivrednika Foto: Tanjug/AP

Nemački farmeri najavili su za danas nove proteste ispred Brandenburške kapije u Berlinu, zahtevajući preispitivanje planova za uvođenje većih poreza za poljoprivrednike.

Očekuje se da će na protestima učestvovati 3.000 poljoprivrednika na traktorima, 2.000 kamiona i 10.000 ljudi iz cele Nemačke, preneo je Rojters.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner planira da se obrati učesnicima protesta, a lideri vladajućih koalicionih partija pozvali su predstavnike poljoprivrednika na razgovore.

Nemački poljoprivrednici počeli su prošlog ponedeljka blokadu pristupnih puteva autoputevima u delovima Nemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi.

Vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca predložila je prošlog meseca planove za ukidanje oslobađanja od poreza za poljoprivredna vozila i poreskih olakšica za dizel, preneo je AP.

Ti planovi su deo paketa za popunjavanje budžetskog deficita od 17 milijardi evra za 2024. godinu.

Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila, navodeći da će biti zadržano oslobađanje od poreza na poljoprivredna vozila, a da će smanjenje poreskih olakšica za dizel biti ukinuto tokom tri godine.

Međutim, Udruženje nemačkih poljoprivrednika saopštilo je da i dalje insistira na potpunom povlačenju vladinih planova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>