• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko često ste spremali musaku prošle godine? Cena osnovne namirnice u proseku skočila za 23 odsto!

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova osnovna namirnica je poskupela u 24 zemlje članice EU, kao efekat smanjene proizvodnje zbog suše

  • 0
Musaka, ručak Foto:Shutterstock

Krompir je tokom prošle godine poskupeo u proseku za 23 odsto prema podacima Evrostata. Prema podacima, ova osnovna namirnica je poskupela u 24 zemlje članice, kao efekat smanjene proizvodnje zbog suše. Cena mu je najviše porasla u Nemačkoj za 49 odsto, u Slovačkoj za 48, dok je u našem regionu - Hrvatskoj, porastao za 44 posto.

Među osnovnim namirnicama značajnije su poskupela jaja i svinjetina, u proseku za 20 odnosno 22 posto na nivou Evropske unije. Maslinovo ulje je prošle godine skočilo za 54 odsto, navodi se u izveštaju.

U grupi ulaznih troškova, prošle godine su na nivou EU najviše pale cene đubriva i poboljšivača zemljišta, za 23 odsto. Među 26 zemalja čiji su podaci bili dostupni statističkom zavodu, cena đubriva je prošle godine pala u 22 zemlje.

Ubedljivo najveći pad njihovih cena zabeležen je u Luksemburgu, za 46 odsto. Slede Švedska i Finska sa padom cena za 41, odnosno 39 odsto.

U grupi inputa, sredstva za zaštitu bilja i pesticidi su daleko najviše porasli na nivou EU, u proseku za devet odsto u odnosu na 2022. godinu, izračunao je Eurostat, a prenosi Poslovni.

Cena krompira se u Srbiji tokom prošle godine kretala u prodavnicama od 90 do 130 dinara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>